Снимка: pixabay.com

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора.

Още по темата

Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил, пише bTV.

Какви конкретни кадри "издирва" бизнеса, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи с професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. В повечето фирми – с постоянна заетост.

Красимир Стоев е натрупал над 30 години стаж като електромонтьор. Сега не вижда на кого ще предаде занаята: "Младите хора някак си не искат да заваряват, не искат да работят на металорежещи машини".

Предприятието произвежда и ремонтира съоръжения за енергийни обекти у нас и в  чужбина. За да привлече млади хора работодателят на Красимир дава 5 стипендии на учащи годишно. Ако останат на работа при него – през първите години заплатата им не зависи от постигнатото, а след това компанията плаща и магистратура у нас или в чужбина.

Въпреки това заводът "издирва" още специалисти. "Има по-модерни специалности, по-привлекателни, може би – и по-печеливши. Основно интересът се проявява в средното професионално образование, там трябва да се акцентира", смята работодателят Иван Желязков.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията "Право" и "Химични технологии".

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки.

Коментари Напиши коментар

206

Радек от Боктор

преди 2 години

От къде да има кадри и защо да има? Е, няма да има и бизнесът сам си е виновен!!!! Така му се пада!!!! Като не ще да плаща така ще е....Три пъти се опитвам да си намеря работа, като втора такава ( втора или нощна смяна ) и.....първо ме харесват, а после.....ми не става, защото основния договор не е при нас?!?!?!? И какво от това, че не е при тях? Нали им трябват хора? ....... Аз си намерих и там ме ценят, но болшинството са едни тесногръди и смотани, червени, алчни кратуни....ХАК ИМ Е ДА ИМ Е..

205

Анонимен

преди 2 години

фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование най-много ще са инженериНе прочетох какво имa за инженерите или ще ги карат да сглобяват! Образованието е толкова паднало, че няма да се очудя това да е перспектива!

204

hmmm

преди 2 години

Бизнеса да не се тревожи, както става ясно от друга новина Мария и други като нея активно работят по темата да има кадри(на 15 години второ дете, а двамата родители не ходят на училище)...та нали затова ги финансира държавата.