Архив: Булфото
fallback

Големият прием в частните висши училища и политиката на преструктуриране, която Министерството на образование провежда, са причините голяма част от университетите да не успеят да изпълнят приема, който са заявили, каза във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес той беше гост на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", където беше открита 55-та учебна година.

Проблемът е, че частните университети винаги заявяват по-висок прием, отколкото могат да изпълнят, а при тях нямаме регулиране на приема. Провеждаме обаче и политика на преструктуриране и неизпълненият прием е в направления, в които през последните години ние увеличаваме бройките, но търсенето точно там е по-ниско.

И обратно - висшите училища отчитат още през юли високо изпълнение на приема в тези професионални направления, в които ние намаляваме държавната поръчка. Но нека да кажа, че неизпълнението не е по-голямо, отколкото беше и в предходните години, допълни министър Вълчев. И каза, че министерството ще продължи започнатите промени в системата.

"Факт е, че имаме различна логика в търсенето на пазара на образование и пазара на труд. Иска ми се да накараме повече студенти да избират тези професионални направления, в които очакваме бъдещ недостиг на пазара на труда - инженерните, педагогическите, природно-научните, аграрните направления", коментира министърът, цитиран от БТА.

Той каза още, че на дневен ред са и промените в Закона за висшето образование, които експертите продължават да обсъждат и, които в рамките на този месец ще бъдат предложени за по-широко публично дискутиране. Идеята е да бъдат подобрени акредитацията и стратегическото управление на висшите училища и те да станат по-отворени за взаимодействие.

Министър Вълчев обясни и това, че предстоят срещи с издателствата, които печатат учебници за средното образование. На тази среща министърът ще иска да узнае какви са причините за по-високите цени на някои от учебниците и заедно с екипа си ще търси възможности за намаляване на цените.

ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" започна днес своята 55-а учебна година. 3800 са вече студентите, които са се записали тази година във Великотърновския университет в трите степени на образование - бакалавър, магистър и доктор. Всички те бяха посрещнати от ректора на вуза проф. Христо Бонджолов и от всички декани и ръководители на катедри.

По традиция първокурсниците положиха студентската клетва, написана от поета и драматург Радко Радков, който е кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда Солензара. На церемонията присъстваха народни представители, гости от Тверския държавен университет, ръководители на институции и много родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

скоро в българските училища няма да има учители, средната възраст сега е 57 години.Най-ниско платени у нас са учителите, с най-ниски пенсии.80 % от бълга-рите не уважават учителя, но идва времето на частното образование и тогаваще плащате за да могат деца ви да четат и смятат.В момента началната учителсказаплата е 625 лева...

11

вярно е

преди 5 години

в частните вузове и магаре може да стане студент, няма изискване за успех от средното образование, в тях барманки, сервитьорки и леки жени завършиха, такивафакултети са т. н. пуцове по право които произведоха елементарни юристи, но те саназначавани за прокурори и съдии,напр в районна прокуратура гр.Варна от 47 проку-рори само 7 са завършили софийски университет,пародия на образование.

10

спрете финансирането

преди 5 години

Частните ВУЗ-ве и частните болници да се издържат сами!Държавата да не ги финансира!

fallback