Снимка: Булфото, архив

От Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" се обявиха против бързата подготовка на учителите.

Недостигът на преподаватели по някои специалности се компенсира с пенсионери, с неправоспособни учители или в образованието влизат учители, които остават такива за година или даже за по-малко. Това е индикатор за проблем в политиката и то не само формален, а е тревожен феномен за деградация на отношението и респекта към образованието. Показателно е, че през 2018 г. ще се пенсионират над 4000 учители, а желанието на младите по възраст учители не се е променило спрямо миналата година и е рамките на 1 процент от общия брой на учителите, пише в позиция синдикатът.

Още по темата
В нея се отбелязва, че ако, като народ се примирим с усещането, че професията на учителя е лесна, достъпна и възможна с едногодишна преквалификация, това ще гарантира неизбежен упадък на образователната система.

По повод на идеята бъдещите учители да се подготвят за професията по "бърза писта", само за няколко месеца, от синдиката коментират, че ще се гарантира още по-голям срив в образованието.

Те заявяват, че е недопустимо подготовката на бъдещите педагогически специалисти, които имат мисията да превърнат детето в личност, да подготвят бъдещето на страната, да бъде в рамките на такъв кратък срок.

"Това навява спомени за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието, практики от социализма. Несериозно е и е безотговорно даже да се предположи, че човек, изграждащ човеци, може само с кратък курс и с едногодишна квалификация да бъде пълноценен и да изпълни своята социална и професионална роля. Такава политика ще промени из основи представата и вековните традиции за тази важна и ценена в много държави професия", се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват в нея положителното усилие на правителството и на МОН, в лицето на министър Красимир Вълчев, за увеличение на учителските заплати, но посочват, че "дори и при 2000 лева учителска заплата, това няма да доведе до привличане на най-добрите учители и да ги задържи в образователните институции, ако не се преодолеят косвените причини за отблъскване от професията".

Без промяна на комуникациите с родителите, с обществените институции, без помощта на правителството в борбата с глобалните проблеми, професията на учителя няма да се възроди, е мнението на синдиката.

В позицията на Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров, се посочва, че не се приема за устойчива политиката за подготовка на учители - магистри, която кореспондира с по-къс срок от пет години или 300 кредита.

Толерираме формирането на Национална програма за квалификация и рехабилитация на учителите, която би повишила интереса към професията, заявяват от синдиката.

Коментари Напиши коментар

41

висшист ПА

преди 6 месеца

До пипи дългото чорапче
Ако Вие сте учител?! направо съм ужасена! Та Вие не можете да свържете две думи правилно в изречение, да не говорим за правопис и пунктуация! Кой Ви е дал дипломата?!

40

мон

преди 7 месеца

Мон нека постоянно да увеличава бумащината в училище, почти всеки ден някакви справки, то не остава време за провеждане на урока, а полза от това - никаква. Преди години нямаше компютри, принтери, а и учениците - други , и знанията - други, и отношения към учители - други. Уж намалявали бумащината, но реално я увеличават. Учителят в междучасието какво да прави - да попълва нещо, да пази учениците да не се бият,да си подготвили да поеме и нещата за следващия ча?

39

Манол

преди 8 месеца

Делегираните бюджети, най-големия враг на българското образование.