fallback

Вдъхновяващи мечти и надежди за науката носят в себе си младите българи, които се пребориха за медали на последната Международна олимпиада по биология. Една от тях, Ваня Миланова, сподели, че иска младите хора в България да се активизират, а за себе си призна, че се интересува от методите и лекарствата срещу рака.

Настоящата година върви по стъпките на 2017 г., когато българските ученици-олимпийци успяха да донесат общо 95 медала в различни сфери и предмети. Миналата седмица математиците ни завоюваха 5 медала от Международното състезание в Румъния. Биолозите ни пък спечелиха 4 медала от олимпиадата в Техеран.

"Тази година се състезаваха 201 страни. Имаше практически задачи и теоретични тестове. България е сред участниците в олимпиадите по биология от самото им създаване. Нашите деца са подготвени отлично. Най-големият проблем са практическите им способности. Изключително много съвременни методи, съвременни събития в биологията се появяват на олимпиадите. Състезателите трябва да бъдат комбинативни и да са в час с новите открития", обясни ръководителят на учениците Албена Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Бронзовият ни медалист Ваня Миланова обясни, че остава в България и ще учи молекулярна биология в Софийския университет.

Oще по темата

"На Запад доста ценят олимпийските първенци. Младите хора в България трябва да се активизират и да създадат условия за развитие на науката. Познавам много вдъхновяващи хора. Има накъде да се развивам. Интересни са ми методите и лекарствата срещу рак", каза Ваня.

Тя сподели в "България сутрин", че цялата организация на олимпиадата в Техеран протекла без никакви проблеми. "И за момент не сме се чувствали заплашени. Посрещнаха ни изключително вежливо", добави ученичката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Земеделец

преди 5 години

До от Франциядръжки 8 к евро в париж хахах! Имам приятелка рентгенолог в голяма болница в Приж, 4000 евро бруто.Биолог какъв биолога, какво толкова правиш. Аз пък работя домати и взимам 10000 евро!!!

55

До БГ "французи

преди 5 години

8000 евро? Не преувеличаваш ли малко? Та биолозите във фармацевтичните гиганти не стигат такава заплата...

54

Анонимен

преди 5 години

Има различни видове рак.

fallback