Българските ученици постигнаха голям успех на Международна олимпиада по биология,. Най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят тази година се проведе в Техеран, Иран.

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и изпраща своя делегация още от самото начало. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото до сега бе 2017.

Сега обаче за първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Успехът на младите българи се измерва в един сребърен и три бронзови медала за българският национален отбор по биология.

Организатори на тазгодишната Международна олимпиада е иранското Министерство на образованието, Техерански университет и Университетът TMU. Щафетата в домакинството поемат унгарците, които ще организират МОБ през юли 2019 в град Сегед, а 2020 г. е ред на Нагасаки, Япония.

Комплектът медали на родна земя ще донесат:

1.    Здравко Пламенов Иванов, 11 клас, СМГ  - сребърен медал
2.    Виктор Вальов Георгиев, 12 клас, НПМГ - бронзов медал
3.    Ваня Иванова Миланова, 12 клас, НПМГ - бронзов медал
4.    Иван Георгиев Георгиев, 11 клас, НПМГ - бронзов медал

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase