fallback

Не е вярна интерпретацията, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата, категорични са от екипа на "Просвета" в позиция по казуса с учебниците за 8 клас за "бедни" и за "богати".

От издателството са готови да не ги разпространяват и са посочили като причина "разгърналата се масова кампания срещу тези учебници".

Oще по темата

Според "Просвета" истинската цел на тяхното издаване е да се осигури право на избор на родителите и децата, да се намали с повече от 50% тежестта на учебниците, да се използва екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета, да се намали цената с 30%, да се осигури електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник.

"Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали", коментират издателите.

По-рано просветният министър Красимир Вълчев обяви, че учебниците няма да се разпространяват в този вариант, а наредбата, която допуска това, ще бъде променена.

В позиция от МОН също бе посочено, че това е възможност за избор, но обяснението не намали гневните реакции в социалните мрежи, в които се говори за дискриминация и социално разделение.

Те бяха породени и от това, че от издателството акцентираха на варианта по-евтиният учебник да бъде избран от семейства без големи материални възможности.

"Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", коментира шефът на издателството Никола Кицевски преди два дни в интервю по БНТ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 6 години

До товаса различни нещаТи не разбра ли, че "Пак повтарям" се майтапи? И критикува "примри-п/тките", които уж са загрижени за по-бедните дечица, но поддържат идеята за по-скъпи учебници?Истински лицемерни кухи ***!

57

Деленето

преди 6 години

Като се делят на преференции за бедни и богати за елементарни неща в 21 век, да се разделим на висша група, която е надарена в науката и изкуствата, ценна група на хората, които работят и произвеждат и нисша група, която е богата от нищото и паразитира

56

Кера

преди 6 години

До ГеоргиевПолучи се така, че се върнаха във времена на касти. Тези, които либерално говорят уж против дискриминация и сегрегация, си мълчат за липсата на равен достъп до правосъдие и здравеопазване

fallback