Снимка: Bulgaria ON AIR

"Постъпиха предвидените в бюджета 39 милиона, които са планирани за увеличения във ВУЗ-овете и те са свързани основно с асистентските заплати. Разбира се, договорките, които се постигнаха с правителството и ресорните министри, предполагат средства допълнително към тези 39 милиона, някъде около 41 милиона лева", заяви ректорът на СУ "Свети Климент Охридски", проф. Георги Вълчев в студиото на "Денят ON AIR.

Той поясни, че тези средства частично решават проблемите, касаещи заплащането, а втората част от предвидените пари за висшето образование тепърва трябва да бъдат гласувани в Народното събрание.

"Проблемът не е само заради парите. Недоволството на колегите беше заради това, че дълго време няма нормален диалог с управляващите, не са подредени реформите, колегията не знае какво предстои като законодателна инициатива и промяна, не се обсъждат тези неща. До голяма степен служебният кабинет действително наследи тези проблеми, просто се случи по негово време това недоволство да излезе наяве. Премиерът реагира бързо и адекватно", отбеляза проф. Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

На 24 май множество ректори, преподаватели и служители в университетите ще участват в шествията за празника с протестни ленти.

"На 24 май не би трябвало да даваме воля на тези чувства. Това е един празник, който обединява, затова е толкова тачен. Езикът е нещото, което ни свързва и за 24 май ми се струва, че би трябвало да потърсим единението и да помислим накъде вървим", каза гостът.

Въпреки това някои от преподавателите от Софийският университет ще участват в протестната изява с носенето на лентички.

По негови думи, за да бъде пресметнато с колко ще бъдат увеличени заплатите на работещите в сферата на висшето образование, е необходимо да бъдат направени точни разчети, но по предварителни данни тези пари ще стигнат за увеличение от около 12%.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase