Снимка: Булфото, архив

Въпреки че все още не е ясно кога ще бъдат увеличени заплатите на учителите, просветният министър  Красимир Вълчев се зарече, че ще изпълни ангажимента в управленската програма на правителството за двоен скок на преподавателските надници.

Още по темата

Той посочи, че първата стъпка вероятно ще бъде направена през есента на тази година, но предстои през следващата седмица, когато се гласува средносрочната бюджетна прогноза, да се уточни дали това ще се случи от 1 или 15 септември.

Парите за увеличението ще дойдат от централния бюджет, вероятно от преизпълнението на приходите, каза още министърът и допълни, че увеличение ще получат всички учители.

Вълчев посочи още, че от есента ще бъдат предвидени и допълнителни средства за детските градини в по-малките населени места. За догодина се предвижда и промяна във финансово-разпределителния механизъм на учебните и детските заведения, каза още министърът.

От 1 януари финансирането няма да зависи само от броя на учениците, ще има диференцирано финансиране, в зависимост от разположението на училището или детската градина.

Отношение към финансирането ще има и концентрацията на деца от уязвими групи. Предстои да се направи и оценка на всички училища, която ще бъде базирана на отчитане и измерване на напредъка на училищата.

Над 11 милиона са вариантите за тестовете за матурите, но не във всяка една зала ще има камери. Министерството обаче работи за увеличаването им.

"Много ми се иска да посоча една или няколко мерки за създаване на предпоставки за намаляване на агресията в училище. Изискват се множество мерки", каза Вълчев.

Той допълни, че планът на служебното правителство съдържа по-скоро институционални мерки и той ще бъде надграждан в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase