Снимка: архив, БулФото

Българските учители са на първо място по ниско заплащане в Европа, според Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Учителската професия се радва на голяма почит и уважение в много страни по света. Международен доклад показва, че учителите в Китай, Великобритания, САЩ, Южна Корея и в Гърция са с безспорен авторитет и се радват на обществено доверие и признание, се посочва в позиция на синдиката.
 
В нея се казва, че макар да няма абсолютна и пряка връзка между общественото признание и неговия финансов еквивалент, страните с висок рейтинг на учителската професия осигуряват високи заплати на просветните дейци и причисляват статута на учителите към статута на държавните служители. Примери в това отношение са Люксембург, Германия, САЩ, Южна Корея.
 
В Индонезия учителската заплата е на половината на българската - около 150 евро на месец, но българските учители печелят убедително първото място по ниско заплащане в Европа. Това доказва проучване на образователна мрежа "Евридика" сред почти всички европейски страни, посочват от образователния синдикат. И отбелязват, че по друга класация печелим отново първенството - по времето, отделено за професионални ангажименти през работната седмица.
 
По проучване на синдикатите българският учител достига до 55 часа седмично отдаденост на професията си срещу 46 часа за учителите в Англия, срещу 32 часа работна седмица в Ирландия и само 29 часа за италианските учители. Средностатистическата европейска норма е 38 часа седмична заетост. 
 
Синдикатът "Образование" поздравява новия министър на образованието и науката Красимир Вълчев за готовността му за реално увеличение на заплатите в сектора, което е демонстрация на изпълнение на предизборните обещания на партия ГЕРБ. Синдикатът смята обаче, че приоритетът "Образование", за съжаление, се изчерпва само с говоренето за увеличение на работните заплати.
 
За работещите в системата и за цялото българско общество по-важно е какъв ще бъде процентът, който държавата ще задели за образованието. До момента се убедихме, че 3,5 процента от БВП не олицетворяват нито приоритет, нито реформа. "От "Подкрепа" смятаме, че управляващите от ГЕРБ и от Обединените патриоти трябва да достигнат до края на мандата си 6 процента от БВП за образование", посочват от синдиката.
 
Според синдикалистите трябва да има промяна и в делегираните бюджети на училищата, допълва БТА. Във финансирането на всяка образователна институция трябва да се усети финансовата отговорност на държавата и категорично да се спре зависимостта на учителските и директорските заплати от броя на децата и учениците.
 
Тази зависимост е вроден порок на делегираните бюджети. Тя води до лошо качество на образователния процес и до лоши резултати на учениците, до увеличаване на агресията, до липса на възпитание и добродетели и не на последно място до закриване на много училища и детски градини, заявяват от образователния синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase