Снимка: Булфото
fallback

Няма истинска опозиция и заради това партиите от управляващото мнозинство влизат в игра на вътрешна опозиционност, но ако номинираната от премиера Бойко Борисов Меглена Кунева за нов просветен министър не получи одобрението на мнозинството в парламента, кабинетът е поставен в риск. За това предупреди в първото си изказване като независим депутат доскорошният, но изпаднал в немилост, лидер на ДПС Лютви Местан.

Той припомни, че пак сме февруари, а февруари е месец на политическите оставки. Такива имаше през февруари 1997 г., а и през 2013 г., когато бе получена оставката на кабинета "Борисов" 1.

Oще по темата

"Ние няма да участваме в тази игра. Решете без нас тази вътрешно опозиционна свада, но днес същинският политически въпрос е не дали Кунева ще бъде избрана за министър, а с колко гласа, ако след гласуването лъснат гласове по-малко от 121, това за управляващите ще е цифровия резултат, че кабинетът и управляващите партии са загубили своята легитимност", отсече Местан.

По думите му, ако Меглена Кунева не бъде избрана за министър на образованието, това значи незабавни избори през май.

Според него едва ли депутатите допускат, че е възможно да се отключи процедура за предложение от Бойко Борисов за друг образователен министър. Местан отново повтори тезата си, че е Българи има нужда от нов кабинет. Същото мнение изрази и независимият Георги Кадиев.

"Ако търсим красива и скандална жена за министър и Гери-Никол може да заеме поста", иронично предложи той.

По време на дебатите за избора на Кунева депутатката от "Атака" Магдалена Ташева напомни, че кандидатката се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

Валери Жаблянов от БСП пък попита защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.

"Избира се Кунева, защото тя е дялан камък, навсякъде става. Ако внесете номинацията й за здравен министър, веднага ще напише стратегия. За икономически също. Тя е новият човек, съгласен на всичко, съгласен да няма българска нация, а европейската", каза и Станимир Станилов от "Атака". 

"Каня ви да бъдем екипаж", обърна се към опозицията депутатката от ГЕРБ Снежа Дукова и допълни: "Трябва ни нова менталност" и „да ви кажа, че премиерът не е във Виетнам, той е в ЕС, който ще помогне на българското образование".

Според лидера на БСП Михаил Миков каквито и да било персонални промени в сферата на образованието няма да променят нищо.

Той обаче отсече, че със смяната на Тодор Танев с Меглена Кунева ще продължи да се генерира нестабилност, а "опитите за поредната глътка въздух на безпринципната комбинация на управлението ще продължи да ерозира доверието в него".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Джедай Мастър

преди 8 години

Гери-Никол не може да стане министър на просветата, защото няма навършени 21 години.

21

Анонимен

преди 8 години

Гери-Aнaл става, да :)

20

То

преди 8 години

Много смешни и популистки изказвания на опозицията , дори срамни! Но това е напълно в техен стил като се има в предвид кой са!

fallback