Снимка: Архив БТА

66 депутати ще са достатъчни, за да изберат Меглена Кунева за министър на образованието. Това стана ясно в началото на днешното заседание. За старт на работата в парламента се регистрираха 131 депутати. Това означава, че решенията днес ще са легитимни, ако за тях са гласували не по-малко от половината от присъстващите в началото на деня или 66 избраници. 

Толкова ще са достатъчни и на Кунева. Единственото условие е не всички депутати да са в пленарната зала. Според Конституцията за избора на министър е нужно обикновено мнозинство, а то зависи от броя на депутатите в пленарна зала по време на вота. 

Както стана ясно още вчера подкрепата за Кунева в управляващото мнозинство е разколебана. ПФ и АБВ решиха, че няма да я подкрепят, а в РБ едва 13 от 23-имата депутати ще гласуват за нея. БСП, ДПС и "Атака" също няма да я подкрепят.  

Всички в ГЕРБ ще гласуват "за", без шефа на депутатите Цветан Цветанов, който не е в България. Подкрепа ще дадат и 8 избраници от БДЦ от партията на Красимира Ковачка. Трима от БДЦ пък, около Светлин Танчев, ще гласуват против.  Не е ясно как ще гласуват 11-те независими депутати, 6 от които са на Лютви Местан. 

Така Кунева може да разчита на 103 сигурни гласа от 240-те депутати в парламента. 

Изборът на Меглена Кунева за министър на образованието да бъде отложен заради отсъствието на премиера Бойко Борисов. Този призив дойде откъм ДСБ в началото на днешното заседание на Народното събрание. 

Депутатът от РБ, но от опозиционното крило в него, Атанас Атанасов предложи точката с избора на Кунева да бъде извадена от седмичната програма. Той обясни, че не е добър знак отсъствието на премиера в този ключов момент.

Още вчера стана ясно, че днес Борисов заминава на посещение във Великобритания.   "Няма нищо лошо да оставим избора за утре или за петък", каза Атанасов.  

Димитър Делчев от РБ, но от партията на Меглена Кунева, обаче отвърна, че премиерът ясно е показал, че подкрепя кандидатурата за просветен министър.  

"Избор на министър в отсъствието на премиера няма да е прецедент", обясни още Делчев. 
 

Шефката на парламента Цецка Цачева подложи на гласуване искането за отлагане на избора на Кунева. 63 от депутатите бяха "за", а 67 гласуваха против и предложението не мина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase