Снимка: Архив Reuters
fallback

"Не забраняваме смартфоните, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не носят смартфони в час", каза Асен Александров, директор на 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София пред Нова тв.

По думите му модерните технологии разсейват децата и подрастващите нямат волята да спрат да използват телефоните си. Те сърфират в интернет, влизат в социалните мрежи и чатят с приятелите си.

Oще по темата
"Децата са само физически в училище, а всъщност са в мрежата", допълни директорът на столичното училище.

Асен Александров обясни стратегията на учителите спрямо смартфоните. Ако ученик извади смартфон, учителят му го отнема и трябва да викне родителя, за да му го върне и да поговори с него за това колко той пречи в час на детето му.

Директорът допълни, че всички ученици в неговото школо имат смартфони, защото то се намира в скъп квартал и родителите имат възможности.

Според Александров най-големият проблем е не в звъненето, а в това, че смартофоните разсейват учениците, защото имат достъп до интернет. Затова той препоръчва да се носят в клас обикновени телефони и притеснените родители да се чуват с децата си в междучасието.

"Много си развалят успеха с тези смартфони. Поне с една единица", категоричен бе директорът по въпроса за вредата от мобилните устройства.

Асен Александров направи и аналог с практиката в чужбина, като посочи, че в Англия и Германия се спазва правилото да не се носят телефони в час.

В петък просветният министър Румяна Коларова също се изказа по въпроса с употребата на телефони в класната стая. Според министър Коларова децата не трябва да оставят телефоните си вкъщи, защото това е част от сигурността им. Тя сподели, че първото нещо, което са купили на внучката ѝ, която сега ще бъде първокласничка, е телефон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Кремена

преди 9 години

Аз пратих детето си на училище в първи клас без телефон и другите деца го освиркаха. Така е когато ни се е паднало да отглеждаме и възпитаваме децата си в условията на пост-социалистически декаденс.

29

?

преди 9 години

А къде ви е контролът? Учениците ли контролират училището, респективно и това, което ще се допуска да се носи в него и да се прави там? Училищата да си организират контрола, а не да очакват това да правят малолетни хлапетии. Общество, което разчита децата да се сещат и контролират сами, няма бъдеще.

28

Анонимен

преди 9 години

ne im triabva ychilishte .....

fallback