Снимка: Reuters, архив

Във всички училища и сега е забранено използването на джиесем в час, но правилото не се спазва. Правилата варират от пълната забрана до по-либерални мерки като изключване на звука телефона в час.

Джиесемът обаче е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, смята директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров, цитиран от "Монитор".

"Проблемът с джиесемите изглежда дребен, но не е така. Заради тях децата са само физически в училище. Забраната за телефони в клас е от поне 10 години, но никой не я спазва”, коментира директорът по време на представянето на Наръчника за родители на първокласници..

От идващата учебна година той забранява телефоните с тъчскрийн и интернет, таблетите, както и mp3-ките. Целта е децата да не се разсейват в час с възможностите, които дават новите технологии, а да се съсредоточат върху урока, който им се преподава.

По думите му ако учителят види дете с телефон в час, ще бъде повикан родител, за да бъде върнат. 

"За родителите отнемането на телефона може да изглежда малко лошо, но го правим за доброто на децата. Те трябва да ни подпомогнат, че иначе все едно детето го няма в училище”, уточни  още Александров.  Забраната за телефони в час ще важи за всички ученици до 12-и клас.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време от учениците ще има и в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”.  Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод. Учениците просто трябва да изключват телефоните си по време на час. „Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase