Снимка: архив Булфото

Просветният министър Румяна Коларова не подкрепи идеята децата да оставят GSM-ите вкъщи, когато тръгват за училище. Дебатът „за“ и „против“ телефоните на учениците се появи отново в навечерието на първия учебен ден. Някои училищни директори обявиха, че ще викат родителите, ако децата им са с GSM, а мотивите им са, че мобилните устройства пречат на учебния процес.

„Не е редно децата да оставят телефоните вкъщи, мисля, че това е част от сигурността им“, каза Коларова пред „Нова телевизия“. Тя разказа, че внучката й сега ще е в първи клас. „Първото нещо, което й купихме, беше телефон“, каза още просветният министър.

Още по темата
Тя обясни, че ако училищата решат децата да са без телефон на чина, трябва да помислят сериозно как да променят обзавеждането в класната стая, така че да осигурят място, в което да оставят апаратите. Коларова даде пример с министрите, които оставят в специални кутийки мобилните си телефони, преди да влязат в залата за заседание на правителството."Не съм против забраната, но мисля, че ще настъпи хаос“, каза още тя.

Министър Коларова се противопостави и на идеята на едно шуменско училище, вместо да се дават пари за букети в първия учебен ден, да бъдат дарени средства за наводненията. „Убедена съм, че красивите букети не са много скъпи. И съм убедена, че на 15 септември децата трябва да отидат с букет на училище“, каза тя и допълни, че в противен случай влизането в час няма да е празник.

Коларова обяви, че първи учебен ден ще има във всички училища независимо от наводненията. В част от тях учебният процес ще започне само на втория етаж, защото първият се ремонтира. Министърът благодари за помощта на родителите в ремонтите на училищата и призна, че без нея нямало да има нормално начало на учебната година.

„Родителите помагат с труд и мисля, че това е много по-скъпо, отколкото със средства“, каза министърът на образованието.

Тя коментира и скандалa с учебника, в който се учи, че полицаи, а не заптиета, са хванали Васил Левски. Коларова обясни, че част от информацията в него е коригирана, а друга предстои да бъде коригирана, и изрази надежда, че следващата година ще има нов учебник, защото сегашният е претърпял множество корекции.

Министърът на образованието съобщи и че започва проверка в страната заради сигналите за нелегални ислямски пансиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase