Снимка: архив, Булфото

Въвеждането само на един учебник по всеки предмет е пагубно решение за качеството на българското образование. Това категорично заявиха издателите на учебници на свиканата от Асоциация „Българска книга“ пресконференция по повод предложението на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, че трябва да се учи по един учебник до завършване на основното образование.

Издателите посочиха, че наличието на повече алтернативни учебници гарантира свободен избор в съответствие с индивидуалния личностен потенциал на децата. Именно затова трябва да има избор между учебниците, като този избор да бъде направен от учителя, защото той най-добре познава спецификите на различните ученици в класа, аргументираха се издателите. 

Още по темата
Те заявиха, че тези 42 млн лева, които тази година Министерският съвет е отпуснал за преиздаване на учебници, не се дават всяка година от държавата, а веднъж на три години, както е според закона. Средногодишният бюджет, който се дава за учебници, е 25-26 млн. лв, поясниха издателите.

Въпреки твърденията на проф. Клисарова, че всяка година държавата дава милиони за учебиници, които отиват в частни издателства, те изтъкнаха, че всички издателства сами поемат разходите по печатане на учебниците. След това министерството решава кои ще одобри и кои не, което е разход за издателствата.  Като допълнителен фактор издателите отбелязаха, че цената на хартията се увеличава, а цената на крайния продукт – учебника, остава една и съща.

„Цените на учебниците в България са най-ниски, а са по-добри от западните, включително и като дизайн“, споделиха представители на издателствата. "Как е възможно един чернобял роман голям формат да струва 15 лв., а един учебник, същия формат, който е цветен, да струва около 5 лв.?", възмутиха се те.

Според тях наложените практики в Европейския съюз доказват, че ограничаването на броя на учебниците не води до повишаване на качеството на образованието, а резултатно обучение се постига в условията на реална конкуренция.

Единственият генератор на ниски цени и здравословен стимулатор на добро качество е конкуренцията, убедени са издателите. Грижа и ангажимент на държавата е да създаде законови условия за това, а не да налага монопол и да отваря място за корупция там, където не го е имало, заявиха още те.

Ако Министерството на образованието и науката бъде издател на учебниците, това ще доведе до корупция, категорични са издателите.

Освен това те изказаха мнение, че МОН няма да е в състояние да съставя учебниците без грешки. Във всеки издателски екип на учебник присъстват учители, но не е възможно само учители да пишат учебното съдържание, тъй като не това е компетенцията им, категорични са издателите.

Годишно в цялата страна най-много 300 ученици сменят училищата си и ние трябва да се водим от правилото, а не от изключението, коментираха издателите тезата на Клисарова за улесняването на учениците при преместването им в друго училище.

Според тях трябва да се върви към нов закон за училищното образование. Ако има проблем с учебниците, че не са разбираеми, то трябва не да се ограничат издателствата, а да се промени програмата, заявиха издателите и настояха за среща с МОН, на която да бъдат обсъдени всички проблеми.

Пресконференцията се състоя в рамките на "Пролетния базар на книгата", провеждащ се от 3 до 8 юни.

Повече новини за българското образование четете в сайта на Investor
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase