Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Учениците ще имат по един учебник по предмет, но различни помагала. Това съобщи след заседанието на кабинета министърът на образованието Анелия Клисарова, която предложи преди няколко дни да не се правят различни учебници от различни авторски колективи специално за основното образование.

"Децата от различните градове трябва да имат еднакво качество на образованието. Като има три буквара, защо единият да е по-добър от другия? Нека да е един, но да отговаря на всички стандарти“, коментира министърът. Най-важното било не колко са учебниците, а какво е съдържанието.

Още по темата
Това, че имаме един учебник, няма да ограничи учителите. Те ще имат по-широки възможности, защото ще има помагала. Едните – свързани с издадения учебник, а друга група – за надграждане. Така ще имаме повече творчество, в зависимост от възможностите на класа, допълни тя.

„Вие питате мен: защо учебникът по история за 6-ти клас е толкова труден, но той се пише от колективи към различни издателства. Ще подобрим качеството, ако в колектива участват предимно учители“, разясни Клисарова. Преди да бъдат отпечатани учебниците, ще бъдат публикувани на сайта на министерството за становища.

Ще бъдат разписани и процедури за съдържанието на учебниците и за избирането на авторските колективи. Това обаче няма да стане от септември.

Министрите не са обсъждали днес на заседанието си идеята за един учебник, защото процедурите не са готови, а обществото трябва да подкрепи предложението, обясни министърът.

На въпрос дали се притеснява, тъй като в медиите се коментира, че ще бъде сменена при ремонт на кабинета, тя каза: „Да, чувам името си. Мисля да работя и да правя това, което трябва“.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase