Анелия Клисароа. Снимка: БТА

Според министъра на образоването Анелия Клисарова темата "Животът и изкуството" върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, по която днес пишат зрелостниците на матурата по български език и литература /БЕЛ/, е доста философска, но ако те са учили достатъчно, биха могли да се представят добре на матурата.

По този въпрос учениците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе.

Още по темата
Попитана дали не се притеснява, че на матурата днес се падна тема за Вапцаров, след като за него писаха и кандидат-студентите в Софийския университет и там нямаше много високи оценки, тя посочи, че затова е много важно скалата за преобразуването на точките в оценки да бъде обявена предварително, както стана за първи път днес.

Вапцаров е сред авторите, които се изучават и е включен в учебно-изпитната програма, заявиха експертите от МОН, цитирани от БТА.

От образователното министерство допълниха, че това е случайният избор на темата и той не се определя от това какво ще е трудно и какво ще е лесно на зрелостниците, а от авторите и творбите, които се изучават.

От заявените за участие днес в матурата по български език и литература около 2000 зрелостници не са се явили на нея, съобщи министър Клисарова. Тя допълни, че по данни към 9.00 ч. от днес зрелостниците, които се очаква да се явят на матурата по БЕЛ, са 54 086.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase