Анелия Клисарова, Снимка: Булфото

Университетите не са мястото, където студентите трябва да протестират, смята просветният министър Анелия Клисарова.

Всеки млад човек има право на гражданска позиция и трябва да я изразява, но начините, по които го прави, трябва да са съобразени със закона и считам, че не е правилно да се окупират университети, коментира тя.

Клисарова увери, че е готова да говори с протестиращите и дори ги е поканила на среща във вторник, но досега никой от тях не й се е обадил.

Още по темата
Тя се оплака, че е чула, че недоволните студенти не искат да говорят за образование, въпреки че според нея именно образованието трябва да е приоритет за тях.
 
Според нея младите хора имат право да подкрепят всяка политическа или да бъдат подкрепени от такава, но това не бива да се случва в университетите, където трябва да цари академична атмосфера и да се учи.
 
Има места, където може да се протестира. Съгласно Закона за висшето образование не може да се прави политика в университетите, така че не само окупацията, а и позицията, която искат да изразят младите хора, трябва да е на друго място, настоя просветният министър.

Много висши училища протестират, но там продължава учебният процес, а Ректоратът на Софийския университет все още стои заключен. Какво правят останалите 14 хиляди студенти, как ще наваксат часовете си, ще се вземат ли всички учебни занятия, трябва и да помислим за учебния процес, за тези млади хора, на които им предстоят например държавни изпити, представяте ли си да учите 3 месеца за изпит и да не можете да се явите на него?, коментира Клисарова.

Относно хипотезата да пропадне академичната година тя обясни, че всеки университет е автономен и сам взима решение.

Ако се спазват правилниците на университетите, то трябва часовете по програма да бъдат отработени, но какво решение ще вземат ръководствата на университетите не мога да кажа, добави тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase