Анелия Клисарова, Снимка: Булфото

Образователният министър Анелия Клисарова отново критикува окупационната форма на протест, която студентите от няколко висши учебни заведения в България предприеха през последните дни с искане за оставка на кабинета „Орешарски” и разпускане на 42-то Народно събрание.

„Аз съм в университета от 30 години, първо учих, а от 86-а година съм и преподавател, винаги съм мислела, че студентите трябва да изразяват гражданската си позиция, но как – това е друг въпрос. Призовавам всички да работим, за да излезем от тази ситуация”, посочи Клисарова пред  bTV.

Още по темата
На въпрос за ангажимента на правителството към създадената ситуация, тя заяви, че „трябва всички да работим, за да излезем от тази трудна ситуация“ и призова младежите да формират исканията си около проблемите на висшето образование.

„Образованието е надполитическо и трябва да е ангажимент на цялото общество”, категорична бе Анелия Клисарова. „Бях много тревожна през тези дни, вчера се успокоих, когато поискаха и промени в образованието”, посочи тя.

„Разбрах, че искат във вторник да ме видят – готова съм да ме видят, защото имаме много важни въпроси да решаваме“, допълни тя, като подмина критиките на студентите към правителството.

Вчера министърът спомена, че има възможност за нулева учебна година в университетите, ако студентската окупация продължи дълго, на днес тя отстъпи от тезата си. Клисарова заяви, че нулева година ще попречи на всички – и на университета, и на студентите.

Всеки Академически съвет сам решава как трябва да се отучат тези седмици, в които занятията са били прекратени – 15 са семестриалните седмици. Щом се вземат часовете и върви по план работният график, не мисля, че това ще се случи, коментира министърът.

Занятията обаче продължават във всички университети, където са окупирани отделни зали. В Софийския университет учебната дейност е спряна само в Ректората, но продължава в други сгради на ВУЗ-а.

Относно приоритетите в образованието Клисарова подчерта, че в проекта за Бюджет 2014 за сектора са предвидени допълнителни 100 млн. лв. „Тези пари не се дават на министерството за разпределяне, а остават в централния бюджет и ще бъдат дадени за политики”, поясни образователният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase