Анелия Клисарова. Снимка: архив, БТА

Не трябва да се прави политика в университетите. Така министърът на образованието Анелия Клисарова коментира студентската окупация на Софийския университет, към която се присъединиха и други висши учебни заведения.

Още по темата

По думите й студентите имат право да изразят гражданската си позиция, но това не трябва да става за сметка на други.

„Студентите са млади, образовани хора и трябва да изразяват своята гражданска позиция, а как да стане това е лично право на избор, но не бива да се нарушават правата и на другите, които имат друга гражданска позиция, това е демокрацията", подчерта министърът в Шумен.

По думите й предвид университетската автономия, министерството няма как пряко да се намеси в създалата се ситуация.

„Това е решение на Ректорския съвет на университета. Трябва да се организират така нещата, че учебният процес да не прекъсва. Тези, които искат да учат, трябва да получават своите знания", каза още Клисарова. Тя допълни, че е готова да се срещне с протестиращите студенти.

Студенти окупираха вечерта на 25 октомври централната сграда на Софийския университет и се обявиха в декларация за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни избори.

Днес ги последваха техни колеги от НАТФИЗ, НБУ и Великотърновския университет "Св.Св. Кирий и Методий".

Заради прекъсването на занятията днес ръководството на Софийския университет свика извънредно заседание на Академическия съвет.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase