Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В бъдеще с помощта на образователните платформи, които представят съдържание, съчетани с AI, хем на учениците ще им е много по-интересно, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща. Това каза Дарин Маджаров, създател на "Уча.се", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Има два фактора, но и двата е важно да се случат, за да има успех образователната система. Едното е какво ще се случи със семействата, какво ще е възпитанието вкъщи - с каква нагласа ще отива детето на училище, дали за него това е правилният път за развитие - да бъде успешен в училище или вкъщи са му казали: "ако ти пишат двойка само ми се обади, аз ще се разправям". Това е единият фактор и той е изключително важен, защото ако е налице тотално неуважение към цялата система, учителят има нулев шанс да успее.

Второто е държавата каква политика има. В световен мащаб се върви в следната посока - вместо учителят да разказва всеки път едни и същи неща и определения, тези неща могат да се научат от платформи плюс AI много ефективно. Доказано е вече, че с такива платформи децата се учат много добре. А когато се отиде вече в училище, да се правят практични неща - влизат децата в класната стая и вместо домашно са гледали новия урок и са се упражнявали вкъщи, а учителят не застава пред тях, за да разказва едно и също определение за хиляден път, а веднага прави проект - дава им нещо в ръцете, разделя ги на групи, правят нещо. Така ще се развие т.нар. функционална грамотност, обясни Маджаров.

"Така хем на учениците ще им е много по-интересно, хем това са уменията, които ще им помогнат да се развиват в живота, хем учителят ще дава истинската си стойност. Това ще е тенденцията в световен мащаб и такъв тип платформи с представяне на съдържание, съчетано с AI, ще бъдат в основата на бъдещото образование, за да може на учителя да му се отключи силата. Защото в момента голяма част от работата му е да се занимава с административни неща".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase