Снимка: Reuters
fallback

С 10-15% от тази учебна година се увеличават таксите в частните училища и детски градини, съобщи за Монитор шефката на Българската асоциацията на частните училища (БАЧУ) Милка Славчева.

Годишното обучението в гимназиите в момента струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини цената варира между 3200-3800 евро. Така на практика скокът в тарифите в частните заведения ще бъде между 200-380 евро, в зависимост от вида на учебната институция.

Според Милка Славчева, увеличението на тарифите е необходимо заради високата инфлация и увеличението на наемите и на заплатите на учителите в държавните и общинските училища.

„Заплатите на преподавателите в частните училища се увеличават паралелно с тези, които преподават в държавните. Тази година техните заплати бяха увеличени с 8%“, обясни шефката на асоциацията. Тя добави, че месечните възнаграждения на педагозите в платените училища са около 1000 лв.

Частните учебни заведения заемат 1% от всички средни и основни учебни заведения у нас. В тях се изучават около 7000 ученици, отчете шефката на БАЧУ. Тя добави, че от асоциацията ще продължават да настояват държавата да започне да изплаща субсидия и на частните училища. Това ще доведе до намаление на тарифите с около 1200 - 1400 лв., колкото е и издръжката, която поема държавата на учениците в държаните и частните школа.

„Наложително е на първо време държавата да поеме поне издръжката на децата в детските градини“, каза още Славчева. Тя обясни, че родителите често са притиснати от обстоятелствата да запишат хлапето си в частно заведение, защото в общинските забавачки местата от години не достигат. Затова било редно тези майки и татковци да бъдат облекчени поне с издръжката, която се отпуска от общината, допълни още Славчева. За разлика от субсидията в школата издръжката в детските градини е различна за всяка община.

За поредна година учениците от частните училища показаха най-добри резултати на матурите и на националните външни оценявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

ss-waffen

преди 10 години

Да подпомагаш частния сектор при положение, че има право на избор си е чиста проба прокарване на лобистки интереси. Нима Държавата дава детски надбавки на всички деца? Но за това не крякате. Иначе, който желае може да отиде в провинцията там има място, в която пожелаете детска градина и училище. А който може да си позволи 3000 евро на година само за детска градина той не е от средната класа. Което означава, че отново ще се дотират тези дето имат.

51

аз бе...

преди 10 години

До АзМоже ли да обясниш защо?"Годишното обучението в гимназиите в момента струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини цената варира между 3200-3800 евро." А в едно държавно училище е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО да се вземат каквито и да било пари. защо тогава държавата ще е ДЛЪЖНА да дава тези пари на частните училища? Ти като си вземеш направление и отидеш при специалист плащаш само потребителска такса, а ако отидеш направо при специалиста си плащаш частния преглед, нали?

50

Аз

преди 10 години

След като държавата дава за едно дете учещо в държавно училище около 1300лева е длъжна да ги дава и на дете което учи в частно училище.

fallback