Снимка: БГНЕС

Председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева потвърди, че университетите ще получат поредица от допълнителни траншове, които са извън обещаните от правителството 12 милиона лева. Вчера се състоя среща между синдикатите и представителите на служебната власт.

След проведената среща е подписано постановление за 39 милиона лева. Тези пари, както стана ясно, университетите ги чакат от началото на тази година, но редовният кабинет така и не ги осигури. Тези пари са планирани в Бюджет 2024. Очаква се заплатите на асистенсите са се увеличат до 2100 лева със задна дата.

Университетите ще получат поредица от траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв. Това обясни в "Денят започва" доц. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

"Това всъщност е принудително изпълнение на бюджета за 2024 година", посочи доц. Вълчева пред БНТ.

Договорени са и два допълнителни транша - единият е от 6,5 милиона лева и ще бъде предназначен за заплатите на академичния състав, а другите 7,5 милиона лева ше са за стипенсии за докторанти.

Доц. Вълчева обясни, че от януари университетите са в протестна готовност, защото никой не ги е чул в края на миналата година. "Декември направихме поредния протест, казахме всичко ясно и казахме нещата, изчислени до стотинка. Нито един лев не е сложен в излишък. Всички средства, които искаме от държавата, са описани в Закона за висшето образование, приети в Стратегията за висше образование".

Синдикатът е на мнение, че тези допълнително отпуснати пари от служебното правителство са крайно недостатъчни и не отразяват реалните нужди на академичния състав. "Тези 12 милиона покриват 5% увеличение, ние искаме 12%”, каза Вълчева и допълни, че отпуснатите пари трябва да са два пъти повече.

Тя допълни, че протестът на ВУЗ-овете на 20 май ще се състои. Преговорите със служебния кабинет вървят трудно. "На нас ни е ясно, че Министерството на финансите е оставено в тежко състояние и защо от 1 януари редовният кабинет не ни даде парите - защото няма пари в държавата”, посочи синдикатът.

Доц. Вълчева определи като лъжа твърдението, че ще отпаднат студентските такси. "Тези пари ги няма. Когато ги обявиха тези 150 милиона, седнахме с много от нашите студенти и докторанти, за да видим какво е. 2/3 от студентите са на издръжка на държавата и нямат нужда от тези пари, но пък с тях има възможност да повишим стипендиите, да удовлетворим заплатите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase