Снимка: Булфото
fallback

Броят на хората с висше образование трябва да се увеличи до 40 на сто до 2020 г., наредиха от Брюксел. Това стана ясно от специален доклад за развитие на висшето образование на Европейската комисия (ЕК).

В момента у нас хората с университетски дипломи са 23,2%. За сравнение през 2004 г. те са били 21,7%, а четири години по-късно - 22,8 на сто, съобщава в "Труд".

Ако изпълним европейската заръка, то след 19 години висшистите трябва да са почти двойно повече. Това означава приемът в университетите да се увеличи. В момента за нас това е сериозен проблем заради демографската криза.

От 2-3 години вузовете остават с непопълнени места. Общият брой на студентите в България е 281 170, а получилите тапия през 2010-а са 60 523.

Според нашите експерти единственият изход е във вузовете да влязат и хора, които са далеч от абитуриентската възраст. Това може да стане под формата на различни курсове. Подобна опция съществува и в доклада на ЕК.

Голямото притеснение на Брюксел е, че Стария континент сериозно изостава от САЩ и Япония.

За сравнение от 4000 институции в Европа само 200 са в челните места на университетските класации. Другият проблем е, че Европа дава едва 1,3% от брутния вътрешен продукт за висше образование, докато САЩ - 2,7, а Япония -1,5.

Ето защо ЕК нарежда поне 20% от студентите на Европа да учат зад граница. В България този процент сега е около 10,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

191

Анонимен

преди 12 години

niama nyjda ot vishisti ,dalaverata da varvi ,ycheni za taia rabota ne triabvat.......

190

Guest

преди 12 години

А какъв е смисълът да се увеличат с 40% висшистите, при положение, че даже сега във университетите приемат всякакви индивиди и за повечето специалности изискванията са едва ли не да имаш снимка и достатъчно пари. ПО-ВАЖНО Е КАЧЕСТВОТО НА ВИСШИСТИТЕ, А НЕ БРОЯТ ИМ!

189

????

преди 12 години

"Броят на хората с висше образование трябва да се увеличи до 40 на сто до 2020 г., наредиха от Брюксел."A защо не наредят от Брюксел да дадат работа на висшистите ,а не да са принудени да стават строители, хамали,бармани,.....просяци !!!!

fallback