Снимка: Reuters
fallback

Все повече българи искат да учат в скандинавските страни заради ниските годишни такси или заради безплатното обучение в държавните университети, обяви Кристина Семковска от консултантската фирма за образование в чужбина "Дарби".

Тя уточни, че висшето образование в държавните университети в Швеция, Норвегия и Холандия е безплатно, а трите държави предлагат над 2000 специалности на английски език и затова много българи избират да учат в скандинавските страни.

В тях програмите на английски език са основно свързани с бизнеса, с икономическите и техническите дисциплини.

Повече са програмите за магистърската степен, като в Дания има около 200 магистърски програми на английски език, в Швеция – около 500, в Норвегия – също около 200.

Кандидатстването започва през октомври т.г., като в различните страни ще завърши от февруари до май 2012 г.

Руските университети също започват да предлагат много изгодни условия за чуждите студенти, тъй като големите държавни висши училища имат недостиг на студенти, заявиха от "Дарби".

Според консултантската фирма руското правителство е приело решение да финансира 75 на сто от обучението на чуждите студенти или те ще плащат само 25 процента от таксата в руските държавни университети.

Между 700 и 3000 евро са годишните такси за чуждите студенти в руските университети.

Две са възможностите за обучение в университетите в Русия, при първата се кандидатства с българска диплома за подготвителна година на руски език и след това се влиза във всяка една от специалностите с обучение на руски език.

При втория вариант се кандидатства със сертификат за владеене на английски език и с българска диплома в специалности, предлагани в руските университети на английски език.

Холандия е втората страна след Великобритания, която предлага най-много програми на английски език – 1500 са бакалавърските програми и още повече – магистърските, посочиха от "Дарби".

За последната година 1450 българи са заминали да учат в холандски университети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Илияна

преди 12 години

Образованието може да е безплатно, но се сещам (може и да греша), че издръжката си я поемаш сам. За държава с такъв висок стандарт, ще излезе доста солено.

84

spas

преди 12 години

Аз също съм емигрант и ви казвам да спрете малко с хвалебствията за западняците... Да по-висока заплата получавам и мога да спестявам и да си позволя два пъти в годината да ходя на почивка със семейството, но така или иначе не ми ги давайте за пример тукашните хора. Злобни, Надути, Стиснати, Затворени... Да не говорим за проблемите с образование, здравопазване, емиграция... Лошото е , че прилапват нашите кадърни кадри, даже много по-кадърни от техните и ние сами си разрушихме това което имахме

83

asdasd

преди 12 години

Do star u4itel : Daskale, prestani s tvoeto komunisti4esko mislene i prestani s tezi iztarkani u4itelski lafove otnosno " unikalnite ni umstveni vazmojnosti". Qsno e 4e vie u4itelite ste nad bogovote daje.A otnosno obu4enieto v Sweden ne si misli 4e nqma svedski u4enici - jestoko se laje6. Prosto horata imat strahotna sistema i pove4eto sled kato zavarsat srednoto si obrazovanie predpo4itata da zapo4nat rabota. Tova e taka zashtoto imat hubavi zaplati. A ti kato si patriot raboti za 500 lv v bg!

fallback