Снимка БГНЕС, архив

Ново изследване на навиците за пътуване и свързаните с него разходи на офис служителите разкри значителните спестявания, които могат да бъдат направени при работа в хибриден модел. Проучването на International Workplace Group показва, че служителите могат да спестят до $30 332 на година в САЩ и £13 188 в Обединеното кралство, като работят по-близо до дома си, пише pariteni.

За съжаление, то не обхваща България, която би могла леко да изкриви числата на проучването.
 
Проучването установява, че средният дневен разход на служител, който работи от централния си офис, възлиза на $48,40 (общо $10 067 на година за служители, прекарващи четири дни в седмицата в централата си). Най-често купуваните артикули включват обяд (74%), леки закуски (60%) и кафе (50%).
 
Работата на локално ниво може значително да намали ежедневните разходи, свързани с пътуването, като дава възможност на работниците да спестяват за други финансови приоритети. Повече от три четвърти (76%) споделят, че хибридната работа е намалила месечните им разходи, като се вземат предвид фактори като разходите за билети за обществен транспорт, гориво, паркинг и ежедневни допълнителни разходи за сутрешно кафе и храна.
 
Проучването, проведено от International Workplace Group и консултантската компания Development Economics, съчетава изследвания на повече от 2000 офис служители с общественодостъпни транспортни данни, анализирайки множество хибридни сценарии с фокус върху популярния хибриден модел с работа на локално ниво четири дни в седмицата.
 
Проучването разкрива, че служителите, които ежедневно пътуват на дълги разстояния, понасят значително по-високи разходи, като същевременно пропускат многобройните предимства на баланса между работа и личен живот, които работата в близост предоставя.

Тези значителни спестявания биха могли да бъдат особено трансформиращи за по-младите служители, които искат да изплатят дълг или да спестят за финансови цели, като първоначална вноска за дом. 24-годишен работник от поколение Z, живеещ в популярен град за пътувания до работното място в Ред Банк, Ню Джърси, например, може да очаква да спести до $388 320 през целия си трудов живот само от разходи за пътуване до и от работното си място, ако вместо това работи локално четири дни в седмицата.
 
Работниците във всички области отчитат значителни намалявания на разходи при работа на местно ниво. Четирима от всеки петима (84%) казват, че намаленото пътуване до работното място ги е поставило в по-добра позиция за постигане на финансовите им цели. Двама на всеки петима (38%) съобщават, че добавят спестяванията си към фонд за „черни дни“ и почти толкова хора използват спестявания за ваканции (37%), а повече от един на всеки трима (35%) влага спестяванията си за пълно изплащане на дългове по кредитни карти.

Фирми наемат все по-малки офиси

Намаляването на ежедневните дълги пътувания до работното място доказва, че има многобройни предимства и отвъд спестяването на разходи. 84% от респондентите споделят, че прекарването на по-малко време в пътуване до работното място е повлияло положително на баланса им между работа и личен живот, като 40% използват допълнителното време, за да се отпуснат или да се занимават с хобита, а значителна част прекарват спестеното от пътуване време в дейности, които поддържат тяхното физическо (38%) или психично здраве (34%).
 
Учени като професор Никълъс Блум от Станфордския университет очакват, че до 30-40% от служителите ще работят в хибриден модел в дългосрочен план. Тъй като бизнесът трайно преминава към хибридна работа, допълнителни изследвания от International Workplace Group и Arup установяват, че броят на офис служителите в големите градове може да се увеличи с до 60%.* Тъй като все повече работници възприемат тази тенденция, не е изненада, че две трети (60%) изразяват желание да работят в рамките на 15 минути от мястото, където живеят.

Марк Диксън, главен изпълнителен директор на International Workplace Group, казва: „Не след дълго концепцията за дългото ежедневно пътуване ще остане в историята. Идеята, че всяка сутрин офис служителите ще се събуждат рано, ще се качват в замърсяващи коли или претъпкани влакове и ще пътуват много километри до работното си място, много скоро ще бъде странност, която хората са правили само в миналото. Нашето изследване с Development Economics подчертава значителните спестявания, които хибридните служители вече могат да инвестират в други аспекти от живота си, независимо дали това им помага да навлязат на жилищния пазар или да спестяват за други финансови цели и етапи.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase