Снимка БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че подкопава стабилността на Западните Балкани, където страните са избрали пътя на европейската интеграция. Тя заяви това при откриването на форума по сигурността в Блед, съобщава официалният сайт на Комисията.

Тя смята, че Русия не се е примирила с факта, че страните от региона искат да се присъединят към Европейския съюз и се стреми да възстанови стари конфликти.

"Кремъл се опитва да съживи стари конфликти и също така да посее раздор както в Западните Балкани, така и между този регион и останалата част от Европа“, посочи Фон дер Лайен.

Преди това Урсула фон дер Лайен обвини Русия, че е затворила "газовия кран“ към Европа малко преди началото на войната в Украйна. Според нея Владимир Путин е "разменил просперитета на собствената си страна“ за имперски амбиции, а зависимостта от енергийните ресурси се оказала коз в ръцете на руския лидер.

Тя отбеляза, че страхът от спиране на електрозахранването в Европа не се е оправдал поради помощта на САЩ, които са увеличили доставките на ресурси. Сега Европа има собствена инфраструктура, смята фон дер Лайен, пише Фокус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase