Снимка: Istock

Въпреки че глутенът е част от нашето традиционно меню, това не означава, че той е полезен за всеки от нас. Тестените и преработени храни със сигурност нямат почти нищо общо с тези, с които са се хранили нашите предци. Кои са признаците, че може би имате глутенова непоносимост?

Диария и запек

Хората, които съобщават за непоносимост към глутен, казват, че симптоми като диария и запек, са често срещани. От време на време се очаква да имате такива храносмилателни проблеми, но изпитването им през повечето дни може да означава основно заболяване.

Хората с целиакия също могат да получат диария и запек. Те също могат да имат изпражнения, които миришат особено неприятно, тъй като състоянието причинява лошо усвояване на хранителните вещества.

Подуване на корема

Друг често срещан симптом, който хората съобщават в случаи на непоносимост към глутен, е подуването на корема. Това се отнася до усещането за пълен стомах, което е неудобно и продължително. Хората също могат да почувстват натрупване на газове. Някои храни или напитки, като зеленчуци и газирани напитки, могат да причинят подуване на корема. Това обаче може да се случи поради различни причини.

Източник: 7 признака, че тялото ви не понася глутен

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase