Снимка: БГНЕС/ EPA

Представител на Световната здравна организация подчерта, че mpox, независимо дали е новият, или старият щам, не е новият COVID, тъй като властите знаят как да контролират разпространението му.

„Можем и трябва да се справим с mpox заедно“, каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на брифинг на ООН за медиите. „Така ще изберем ли да поставим системите за контрол и елиминиране на mpox в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света."

Mpox, вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може да убие.

Щамът clade 1b предизвика глобална загриженост, защото изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт.

Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и свързан с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението му извън континента. СЗО обяви неотдавнашното избухване на болестта за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран новият вариант.

Клуге каза, че фокусът върху новия щам clade 1 също ще помогне в борбата срещу по-малко тежкия вид clade 2, който се разпространява в световен мащаб от 2022 г. насам, позволявайки на Европа да подобри своя отговор чрез по-добри здравни съвети и наблюдение.

Около 100 нови случая на щам clade 2 mpox се съобщават в европейския регион всеки месец, добави Клуге.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase