Снимка БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна използват малкото си британски танкове Challenger 2 за операцията в Курска област и един от тях вече е загубен. Освен това в това направление са включени и американски бойни машини на пехотата Stryker, пише Forbes.

Полската батарея за противовъздушна отбрана S-125, която защитаваше украинските сили в района на Суми, и една от ценните американски високоманеврени артилерийски ракетни системи също бяха в арсенала. Според Forbes това показва, че украинската операция в руския граничен район не е рейд, а реално нахлуване с дългосрочни последици.

Отбелязва се, че украинските генерали вероятно планират да превземат и задържат значителна част от Курск.

"Наблюдавайки изявленията на украинските официални лица и последните им ходове, все повече изглежда, че Украйна се стреми да създаде буферна зона, която би могла да послужи и като лост за потенциални преговори", е коментирал финландският анализатор Йони Аскола.

Съществуват обаче строги ограничения за размера на такава зона. По-специално, съществува вероятност Кремъл да организира мащабна контраофанзива и да спре украинското настъпление. Друго ограничение е и украинската логистика. Колкото по-надълбоко напредват 82-ра въздушнодесантна щурмова бригада и други бойци, толкова по-трудно е за тиловите им зони да ги снабдяват с храна, гориво и боеприпаси, предава Фокус.

"Украйна трябва да избягва прекомерното разрастване", е предупредил Аскола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase