Снимка на Miku Aalto от Pixabay

Осем души са починали от Западнонилска треска досега тази година в Европа, съобщи регионалната агенция по заболяванията, като броят на случаите е най-висок в южната част на континента, съобщи "Политико".

Вирусът, който се разпространява чрез ухапване от комари, може да причини западнонилска треска със симптоми, включващи главоболие, отпадналост, повишена температура, повръщане и умора.

Около 80% от хората, заразени с вируса, нямат симптоми, а по-малко от 1% от инфекциите могат да причинят тежко заболяване, което засяга нервната система.

Петима души са починали от вируса в Гърция, двама в Италия и един в Испания, според новопубликувани данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В Испания обаче двама души са починали от вируса, като южният град Севиля е обявил нови превантивни мерки под натиска на местните жители.

ECDC заяви, че общият брой на регистрираните досега случаи през тази година е в рамките на очакваното, въпреки че броят на случаите в Гърция и Испания е по-висок от предходните години.

Гърция е съобщила за 31 случая, Италия - за 25, а Испания - за пет. Австрия, Унгария и Сърбия са съобщили за по два случая, а Франция и Румъния са потвърдили един-единствен случай.

Няма ваксини или лекарства, които да предпазват от Западнонилска треска. Мерките за предпазване от заразяване включват използване на репелент срещу комари, носене на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, и спане в преградени или климатизирани помещения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase