Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна съобщи, че граничар е застрелял военнослужещ, за когото се твърди, че се е опитал да напусне страната нелегално, след като е бил заловен и задържан, предаде АФП.

Киев предприе агресивна кампания за набиране на военни, което предизвика съобщения за украински мъже, които преминават в съседни държави, за да избегнат служба.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че четирима военнослужещи са били задържани, докато се приближавали пеша към молдовската граница в южната украинска област Одеса на Черно море.

„Докато се опитвали да преминат границата, граничарите ги забелязали и ги задържали“, заяви СБУ, като добави, че инцидентът е станал един ден по-рано.

„Единият от бегълците е нападнал граничаря, докато се е опитвал да избяга. В отговор той е използвал служебното си оръжие и е застрелял нападателя“, добавиха от службата, като уточниха, че е започнало и разследване.

Охранителят е използвал огнестрелното оръжие при самозащита, заяви пред украинските медии Андрий Демченко, говорител на граничната охрана.

Според граничната охрана само през тази година повече от дузина души са загинали при опит да преминат река Тиса, която минава по западната граница на страната.

През последните месеци тя е задържала и десетки хора, които са се опитали да се изнесат нелегално от страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase