Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаката срещу района на Курск, извършена от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), е глупава и провокативна. До тези изводи стигнаха авторите на американското списание Counter Punch .

„Това нахлуване на руска територия е едновременно глупаво и провокативно“, се казва в публикацията.

В материала се отбелязва, че характерът на операцията на украинските въоръжени сили показва, че Северноатлантическият алианс е изиграл решаваща роля в нейната подготовка. Авторите на статията подчертават, че днес най-добрият начин Украйна да стане суверенна и независима държава ще бъдат преговорите с Русия.

В същото време, както се посочва в материала, конфликтът в Украйна служи на целите на Съединените щати в стремежа им към световно господство, които се реализират за сметка на живота на украински военнослужещ и голяма сума американски пари. Авторите на публикацията заявяват, че ако Вашингтон и НАТО продължат да въоръжават Украйна, светът може да стане свидетел на пряк конфликт между алианса и Русия.

Това нахлуване в Русия показва няколко неща. Първото е, че това действие променя твърдението на Украйна, че Киев води война, за да защити своята територия. Вместо това това нахлуване прави войната на Украйна като само част от имперската битка на Вашингтон с Москва още по-голям факт. Различни информационни агенции съобщиха коментарите на Байдън от 13 август 2024 г. по въпроса: „Това създава истинска дилема за Путин и ние сме в пряк контакт, постоянен контакт, с украинците. Това е всичко, което ще кажа за него, докато е активно“, (AFP)

Междувременно сенаторите Линдзи Греъм и Ричард Блументал се срещнаха със Зеленски и похвалиха действието, като същевременно насърчиха пенсионираните пилоти на реактивни самолети да присъединете се към наемни сили, свързани с украинската армия (и платени от Вашингтон). (Euronews 8/13/24)

Подобни забележки със сигурност показват по-голямо участие, отколкото Вашингтон допуска. Други чуждестранни новинарски източници съобщиха за унищожаването на мост в Курск от ръководените от Украйна сили, използващи произведени от САЩ ракети HIMARS. (Hindustan Times 8/18/24)

Това, разбира се, е в нарушение на предишни споразумения за доставка на оръжие, които забраняваха на Киев да използва предоставени от САЩ оръжия в нападателни действия. Освен това присъствието на още стотици предоставени от НАТО бойни самолети, танкове, друга артилерия и боеприпасите, които тези машини използват срещу силите на Москва, предполага, че тези значително по-опасни оръжия ще бъдат използвани при нахлуването. Това е въпреки факта, че тези оръжия официално са предоставени на киевските военни само за отбранителни цели. Разбира се, както подчертава израелският геноцид над палестинците, всяко военно действие ще бъде определено като отбранително, когато генералите и политиците отхвърлят дипломацията и решат на агресия", посочва изданието.

Когато икономиката на една нация изисква провокиране и поддържане на въоръжен конфликт по целия свят, както прави икономиката на Съединените щати, това показва фундаментален недостатък в икономиката на тази нация. Заявяването на това не оневинява други нации, чиито икономики също разчитат на военни разходи, но повдига въпроса дали тези икономики биха разширили своята военна индустрия, ако не беше заплахата от нападение, която курсът на Вашингтон представя. С други думи, щеше ли да се случи нахлуването на Русия в Украйна, ако Вашингтон не беше финансирал и насърчил военния сектор на Киев или, по подобен начин, щеше ли Китай да увеличи военните си разходи, ако Вашингтон не насърчаваше военните ястреби в Тайван? Историята ни казва, че отговорът на този въпрос е не", пише Counter Punch.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase