Снимка: БГНЕС

Министърката на правосъдието Мария Павлова допусна, че трите присъди на Евелин Банев - Брендо ще бъдат обединени. Той има наказания в България, Румъния и Италия.

Павлова припомни, че досега той неведнъж е искал обединяването им, като последния път Софийският апелативен съд му отказва с аргумента, че е в неизвестност и не може да бъде открит.

В момента Банев се намира в Съдебната палата, където е отведен, за да му се оформят документите. Той се яви пред Софийския затвор в 7:30 ч. днес, за да се предаде. Оттам е откаран в Съдебната палата, а най-вероятно още в рамките на днешния ден ще бъде приведен в затвора.

В момента той ще търпи 6-годишна присъда при първоначален строг режим. Брендо е обявен за издирване през 2018 г., обясни министър Павлова.

Мария Павлова каза, че не са знаели за намерението на Банев да се предаде.

Брендо бе обявен за международно издирване още от 2018 г.

Той има три присъди в три държави. Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото "Коаинови крале". Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно.

След 5 г. в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.

Брендо е една от най-мистериозните фигури в престъпния свят у нас. Успява да се издигне до най-високите нива в трафика на кокаин от Америка към Европа. Контактува с хора от високите нива в организираната престъпност, включително клана Ндрангета в Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase