Снимка: БГНЕС

Лятото е в разгара си, Черноморието се очаква да бъде пълно с туристи през юли и август. Като начало на лятната си почивка, българинът предпочита да отскочи до близките гръцки плажове или средиземноморските такива, а в средата на лятото да си подари и “патриотична” ваканция на родното море.

"Статистиката ни показва, че Черноморието ни е пълно за активния сезон", казва Милена Вушева, мениджър клиенти на -най-голямата платформа за почивки на море, планина и село у нас. Споделя, че Южното Черноморие е една от най-търсените дестинации. Интерес има към Созопол, Радва, Лозенец.


“Хората вече искат не толкова да са на първа линия на плажа, колкото да могат да си позволят спокойна почивка. Те искат да прекарат малко повече време в двор с озеленяване, с лозници, със занимания за децата, с люлка, да имат барбекю. И тези къщи наистина са резервирани още от февруари месец. Накрая остават апартаментите и студиата под наем. Но и те вече са запълнени. Всеки получава това което търси!", казва Милена Вушева пред БНР.

Миниджърът допълва, че все повече българи търся нещо по-луксозно за почивката си и са готови да платят съответната цена. "Всеки търси да има джакузи, басейн, в това число и сауна, нищо че е лято!  Искат условията да са по-завишени - искат съдомиялна в кухнята и ледогенератори. Търсят си лукс хората! Няма значение каква е цената, те просто искат по-луксозно да е”.

Вушева допълва, че луксозните къщи за гости и студиа са резервирани още от началото на годината.

Тази година планината като че ли остава на заден план за сметка на морето. И ако в разгара на Лято-2023 планинските ни курорти и селища бяха пълни, сега сезонът там се очертава като вял, научаваме от Милена Вушева. Това важи най-вече за Северна България, където хотелиери се оплакват от слаби резервации.

"Продължават да се търсят къщите, които са на около 100 - 150 км от големите градове, като София. Къщите там са резервирани чак до Нова Година. Докато на Север от Балкана нямат много резервации за юли и август. Но да не забравяме, че пътната инфраструктура там е малко по-лоша. Защото е много по-лесно да хванеш главния път Е-79 до Сандански, а оттам да се прехвърлиш ако искаш и към Гърция или другаде! Ако условията в Северна България се подобрят и ако магистрала "Хемус" най-сетне бъде завършена, съм сигурна, че много повече хора ще предпочетат Северното Черноморие пред Южното, както и местата за настаняване на Север"- казва в заключение Милена Вушева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase