Снимка: Pixabay/Skitterphoto

Намерени са останките от изчезналия самолет, в който е бил вицепрезидентът на Малави Саулос Чилима, предаде АФП.

Военният самолет изчезна от радарите на 10 юни, след като не успя да се приземи поради лоша видимост. На снимките се виждат отломки с регистрационния номер на самолета - двумоторен Dornier 228-202K.

Президентът Лазарус Чаквера съобщи, че няма оцелели след катастрофата.

Избран за първи път за вицепрезидент през 2014 г., 51-годишният Сауло Чилима, харизматична политическа фигура с твърд изказ, е много популярен в Малави, особено сред младите хора.

На път за погребение, самолетът му, който е напуснал столицата Лилонгве след 09:00 ч. местно време, е бил възпрепятстван да кацне в град Мзузу поради лошо време и му е било казано да се върне, след което е изчезнал от радарите, според президентството на Малави.

Чилима се е качил на самолета заедно с още 9 души на път за Мцузу, на 370 км североизточно, за да присъства на погребението на бивш член на правителството. На борда е била и бившата първа дама на Малави, Шанил Дзимбири (Мулузи).

Чилима беше временно отстранен от длъжност през 2022 г., по време на втория си мандат, след като беше арестуван и подведен под отговорност за корупция във връзка със скандал, в който беше замесен англо-малавийски бизнесмен. Обвиненията срещу него бяха свалени от съда през май, което му позволи да възобнови служебните си задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase