Снимка: БГНЕС

Много украинци отказват да се запишат в армията, а на фронта има войници, които се сражават вече над две години. Затова Киев разреши и на затворници да се запишат в армията. А интересът сред тях е голям, пише в свой анализ DW.

Осъдените в Украйна вече могат да сменят затворническите униформи с военни. Тази възможност съществува след приемането от украинския парламент на закон, който позволява на затворниците да кандидатстват за служба в армията, разказва АРД.

Според затворника Владимир Баран това е добре, той не се опасява, че може да бъде отхвърлен от другите войници: "Това е добър закон, тъй като всички украинци трябва да защитават нашата страна", убеден е мъжът. Друг затворник - Олех Омелюк - формулира нещата пред кореспондентката на АРД Андреа Бер така: "Това е най-вече шанс да излезеш."

Осъдените обаче трябва да отговарят на определени условия

Заради това от новата възможност не биха могли да се възползват всички 65 000 мъже, които по данни на украинските власти в момента излежават присъди - има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени. На първо място - присъдата не трябва да бъде по-дълга от три години. Военнопрестъпниците, убийците и сексуалните престъпници са изключени от потенциалния военен контингент. Същото важи и за осъдените за тероризъм, престъпления срещу националната сигурност, съдействие или опит за убийство на полицаи или военни.

За малцина обаче мотивацията да се запишат в армията е да излязат на свобода, казва АРД Олег Цвили, ръководител на неправителствена организация, която се застъпва за правата на затворниците. Повечето са подали молби за амнистия още в първите дни след нахлуването на Русия, но тя им е била отказана, посочва още Цвили. След като са излежали присъдите си обаче, те са отишли в армията, където се сражават и до днес. Мнозина са дали живота си на фронта.

"Ако някой иска да поправи грешката си, това е добре"

Дали съответният затворник има право да постъпи в украинската армия, се решава от съд, който не отменя присъдата, а я заменя с условна. Военните на свой ред не са длъжни да приемат бивши затворници - не всички командири искат такива, обясни наскоро украинският министър на правосъдието Денис Малюска.

Командир Иван Буряк от 93-а механизирана бригада не е сред тях. "Смятам, че всеки човек трябва да получи шанса да се поправи", каза той пред украинската телевизия Suspilne. "Ако някой признае грешката си, това показва, че той е мислил върху нея. И да иска да я поправи, включително проливайки кръвта си, според мен е добре."

Доброволните кандидати за мобилизация са малко

В същото време все по-малко украинци имат желание да постъпят в армията и да заменят изтощените и често многократно ранявани войници, някои от които са на служба повече от две години.

Нежеланието за мобилизация има много причини: неуредената от държавата демобилизация, липсващите оръжия и оборудване на фронта, случаите на корупция в армията, както и страхът от смърт, раняване или осакатяване.

От 20-те хиляди затворници, които могат да бъдат мобилизирани, до момента заявки са подали цели 3000, пише АРД, позовавайки се данни на правосъдното министерство. Затворническият служител Олександър не е изненадан: "Много от осъдените биха искали да отидат в армията".

Помощ за ресоциализацията, но и рискове

Мобилизацията на осъдените е комплексен въпрос, обяснява правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". От една страна тя може да помогне за ресоциализацията, но от друга съществува опасността правата на бившите затворници да бъдат нарушени

Наскоро съд в град Хмелницки се произнесе за първи път по заявките на двама осъдени крадци, които биха искали да се сражават в Националната гвардия на Украйна. Те са издържали здравните и психологическите тестове и са в добра физическа форма, се казва в преценката на съда.

Затворникът Микола Рибалко също би искал да отиде в армията - по един или друг начин: "Нямам друга възможност. Или мога да бъда мобилизиран от затвора, или след моето освобождаване", казва той пред АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase