Снимка: Facebook

Любимите теми на Пикасо са били гражданската война в Испания, голите жени и коридата. Лоран Шварц предпочита слонове, коне и динозаври.

И все пак 2,5-годишното дете от Бавария печели репутация на малкия Пикасо благодарение на големите си, смели и цветни абстракти, които достигат до 6500 евро на международния пазар.

Дори за необученото око, творбите на Лоран са много далечен вик от фигурките, кривите къщи и усмихнатите слънца, нарисувани от деца, три пъти по-възрастни от него, които са прилежно и временно залепени на хладилниците.

Майка му, 32-годишната Лиза Шварц, подозирала, че може да има вундеркинд по време на семейна почивка в Южен Тирол, Италия, миналия септември, когато Лоран бил на две.

"В хотела имаше стая за рисуване и не можахме да го измъкнем от нея", казва тя пред The ​​Times. "Точно преди Коледа създадохме студио за него и той беше в него през цялото време."

Тя беше толкова горда с картините му, че качи снимка на една от първите му творби, The Fingers, в Instagram, естетически привлекателно меле от червено, жълто и синьо, което не би изглеждало неуместно в галериите за модерно изкуство в Мюнхен или Берлин .

"Мислех да създам канал, защото това, което рисуваше, изглеждаше толкова хубаво", споделя тя. "И това предизвика истинска реклама."

Работата на Лоран привлече почти 30 000 последователи в Instagram и спечели много похвали. Това накарало Шварц да пусне някои от тях в продажба чрез уебсайт laurents.art.

Неговите картини с акрил върху платно предизвикали интерес на най-големия панаир на изкуството в Мюнхен, ART MUC, през април, и били продадени на купувачи, включително във Великобритания и Бахамските острови.

Галерия в Ню Йорк се е свързала със семейството, предлагайки да изложи работата на Лоран. Първият му вернисаж ще бъде в алпийското му родно село Neubeuern през август.

Лоран смесва собствената си боя и я нанася с помощта на четки, валяци, шпатули и пръстите си и има почти толкова боя върху себе си, колкото и върху платното.

"Те са абстрактни и това, което е необичайно, е как той интегрира забележими фигури в тях, които хората често ги споменават и което ги прави толкова популярни", обяснява Шварц, която притежава фирма за интериорен дизайн със съпруга си Филип. "Можете ясно да разпознаете неговите животни, като слонове, които са едни от любимите му животни, както и динозаври и коне. За него е много важно тя да е ярка и цветна. Кафявото и другите скучни цветове не го интересуват. Той има много ясни идеи за цветовете, които смесва."

Продадените картини включват "Синият кон", произведение с размери 31,5 на 39,4 инча, показващо безпогрешно изправен кон сред експлозия от цветове.

"Котката", която също е продадена, е смесица от сини и розови нюанси, от които котка наднича в почти хипнотична яснота с голямо, проницателно око.

Постъпленията от продажбите се събират в сметка, създадена за детето. Той ще има достъп до нея, когато навърши 18 години, казва майка му.

Тя каза, че докато изборът на теми от Лоран вероятно е бил подсъзнателен в неговата крехка възраст, той е бил напълно наясно с творенията си и е успял да разпознае две от своите картини сред хилядите, изложени на панаира на изкуството в Мюнхен миналия месец. "Той отиде направо при тях и каза "Лоран рисува"."

Когато не е на работа в ателието си, фокусът му се измества към по-често срещаните забавления на неговите връстници - игра с ферма за играчки, пълна с фигури на животни и булдозер.

"Изцяло зависи от него кога и какво ще рисува", казва Шварц. "Понякога не му се рисува и не стъпва в ателието си три-четири седмици, но изведнъж това го грабва и той казва: "Мамо, рисувай."

Тя споделя, че той може да е наследил артистични наклонности от нейния съпруг, интериорен дизайнер. Тя се надява той да продължи да развива таланта си, но каза, че няма да го подлагат на натиск.

"Всичко ще продължи както преди, той е напълно свободен да решава как да рисува и дали да рисува, така че времето ще покаже какво ще се случи", казва тя. "Изключителното е, че много хора искат неговите картини и искат да го опознаят. Искаме да направим това възможно най-нормално за него."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase