Снимка: Bulgaria ON AIR

Роберт Фицо, премиерът на Словакия, който преди дни беше нападнат и прострелян, остава в тежко състояние. Остават неизвестни мотивите, довели до нападението. 

"Ситуацията в момента е като в тихо море, но иначе човек го е страх, че има мъртво вълнение”, коментира ситуацията журналистит в Словакия Вера Христова.

За предаването “България сутрин” тя каза още, че хората все още са в шок. Важно е и как ще постъпят политическите партии след покушението. “Те разбраха, че това е остър момент в историята на Словакия. Политиците се пробват да успокоят ситуацията, разбраха, че това е един много повратен момент. И ако не спрат да говорят срещу себе си - страната може да стане място на обществена война", допълни журналистът.

Според Христова негативният тон е взел превес.

Втори задържан за покушението все още няма. Властите са потвърдили, че стрелецът е самотен вълк, който пише стихове. “Тече разследване дали има пропуск в охраната на Фицо, но има две страни на ситуацията - министърът на вътрешните работи не признава, че има проблем, той твърди, че всичко е било наред, но бивши политици споделят, че нищо не е наред с охраната", допълни Христова за Bulgaria ON AIR.

Попитана дали е имало разговор на Роберт Фицо с новия президент Петър Пелегрини, журналистът отговори: "Това не мога да потвърдя, знаем, че е говорил с вицепремиера Роберт Калиняк, който сега е негов заместник. Но състоянието му е много по-важно".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase