Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, предаде Укринформ.

При нападението бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщи "Укренерго" - националният електроенергиен системен оператор.

"Цивилни хора, инфраструктура, енергийни съоръжения... Това е, с което Русия постоянно воюва. Основната цел на Русия е да превърне терора в нещо нормално, да използва липсата на достатъчна противовъздушна отбрана на Украйна и да се възползва от нерешителността на партньорите на Украйна", написа в "Телеграм" Зеленски. Той подчерта, че единственият начин да бъде спрян терорът и да не се превърне в норма, е бързо да бъдат взети ефективни решения.

"Пълната защита на украинското небе трябва да стане норма. За да разберат лудите в Кремъл, че терорът им е напразен", продължи Зеленски. Той изрази увереност, че "партньорите (на Украйна) знаят какво точно е необходимо за това": да й предоставят "допълнителни (бройки) "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана. Ускоряване и разширяване на доставката на (изтребители) Ф-16 на Украйна. Предоставяне на нашите воини на всички необходими неща."

Украинският президент в заключение увери, че едва когато (руският му колега Владимир) Путин загуби способността си да атакува цивилни и гражданска инфраструктура, той ще бъде принуден да спре своя терор.

По-рано тази седмица Путин предупреди Запада да не позволява на Украйна да използва оръжията, които й предоставя, за удари по руска територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase