Снимка: Lap.bg

Броени дни преди решителния конгрес за бъдещето на родния футбол, кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов представи стратегията си преди Конгреса на родната централа в петък, 15 март. На събитието присъстваха членовете на екипа на бившия национал Стилиян Петров и Мартин Петров, а Бербатов представи пред медиите своя Изпълком, ако бъде избран за президент след няколко дни.

"Три години изминаха, откакто започнахме тази битка за промяната на българския футбол. След три години, на 15 март ще дойде кулминацията. Всички мислим, че тази промяна ще се случи – кого ще предпочетат клубовете, тепърва ще разберем. Ние не съжаляваме за нищо за това как пред всички, пред футболната общественост, продължаваме да се борим за нашия футбол. Обиколихме страната, никой друг не го направи – показахме професионализъм към абсолютно всички клубове, видяхме се и с кметовете, защото те са важна част не само за футбола, но и за спорта. Клубовете са усетили как искаме да процедираме, начина, по който искаме да работим и постоянството, с което искаме да работим", посочи Бербатов, цитиран от БГНЕС.

Бербатов представи идеята си за Изпълком, в който влизат 15 души, а сред тях личат имената на двама действащи кметове - тези на Пловдив и Благоевград съответно Костадин Димитров и Методи Байкушев, както и на бившия зам.-министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Останалите членове са Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Ясна Ставрева, Петър Хубчев, Христо Борисов, Пламен Марков, Георги Владов, Георги Попов, Дарин Маджаров, Петър Ганев и Велизар Величков.

На въпрос на БГНЕС относно това защо се е стигнало до промяна на имената в Изпълкома в сравнение с предишните предложения на Бербатов, бившият нападател на Манчестър Юнайтед поясни: „Времената са различни, човек се развива и осмисля някои неща, дори някои от тях да ми е трудно да им ги обясня. Виждал съм колко трудно са го приемали, но са го приемали като мъже. Когато си лидер, трябва да взимаш непопулярни решения. Не се плашим от такива решения, защото знаем, че е за добро. Сега се налага и съм преценил защо трябва да са различни хора – предишните са го приели, действаме напред, каузата е по-голяма от всички нас. Те имат моето уважение и това е едно от най-важните неща“.

"Нямам никакви притеснения, но тъй като състоянието на нашия футбол, който и да стане президент впоследствие трябва да убеди държавата да работи с БФС, да е партньор на БФС, за да тръгнат по-бързо нещата. Няма как да избяга от това нейно задължение. Защото в другите държави е така. Затова сме си позволили да има двама кмета, защото е изключително важно да работим с местната власт. Намаляване на разходите за аматьорските клубове минава през работа с общините и кметовете", продължи кандидатът за президент.

Бербатов бе категоричен, че ще се бори медиите да присъстват на Конгреса през цялото време, след като на предишния през октомври 2021 година бяха „на тъмно“.

"Някои неща се набиват на очи, но не се споменават достатъчно, също играе роля в това клубовете да чувстват сигурност. Един от кандидат-президентите каза онзи ден на въпрос кои клубове ще дойдат на среща „Не знам, Зоналните го решават“. Не ми се струва честно, няма равнопоставеност. Надявам се Михаил Касабов да е излязъл в отпуск и да не използва от ресурсите на БФС. Тези неща могат да играят роля. Зоналните ръководители са тези, които всяват страх в клубовете. Аз ще се боря вие да бъдете на Конгреса“.

"Едни харесват мен, други Стилиян, трети – Мартин. Хубавото при нас е, че ние сме заедно. Има си колектив между нас. Всеки следва другия под различни форми. Хем следвам Марто и Стилиян, хем те мен, и обратното. Не се получава винаги – има разногласия, постоянно. Караме се, не сме се били още, надявам се да не се стига до там, но в едно семейство винаги има трудности. Тези низки форми на спекулации целят само да направят така, че да ни развалят екипа. Заедно сме по-силни".

Какво още казаха Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров прочетете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase