Снимка: архив, БГНЕС

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи снощи в "Телеграм" украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно", каза той. "Подобна екзекуция е военно престъпление", добави Лубинец.

Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили, подчерта той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме при превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase