Снимка: БГНЕС

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за повече финансова подкрепа за протестиращите фермери. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщи Франс 24.

"Виждаме, че фермерите протестират. На човешко ниво разбирам, че те срещат по-големи трудности и не им е лесно да си вършат работата. Но ако тези чувства продължат и това постави правителствата в трудната позиция да не са в състояние да направят необходимото за укрепване на икономиките, тогава в един момент може да съжаляват", каза Георгиева.

Тя е разговаряла с политици от финансовите министерства на страните, които са разбрали колко е сложно да се оттегли вече дадена подкрепа.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани от пандемията от Ковид-19, натрупването на дългове, високите лихви и увеличените разходи за обслужване на дълга.

"Не знаем какво ще донесе бъдещето. Научихме важен урок от Ковид и дните, когато започна войната в Украйна - че страните със силни основи могат да издържат по-лесно на сътресения", добави Кристалина Георгиева.

Нейният съвет към правителствата е да затворят вратичките в данъчните системи и да оценят качеството на съществуващите публични разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase