Снимка: Istock

В началото на годината често си даваме обещания за по-здравословен начин на живот и влизане в желаната форма. Ходенето на фитнес се превръща в приоритет, отказваме се от няколко основни групи храни, защото са описвани като „вредни“ и се опитваме да живеем само на салати, месо и вода.

Модерните диети навлизат в ежедневието ни и благодарение на технологиите и социалните мрежи. Виждаме все повече инфлуенсъри, които промотират чайове за отслабване, добавки и витамини, с които да потиснем глада, фастинг в продължение на 16 часа и какво ли още не. Докато периодичното гладуване има няколко доказани ползи за организма, то не бива да се практикува без консултация с диетолог или лекар, който да направи нужните изследвания, за да разбере дали този метод е подходящ за вас.

Винаги взимайте предвид източника на информация, защото не всичко, което е в интернет, е истина. Понякога хранителните режими са направени само с цел промотиране на различни продукти, които няма да са от полза за всеки, като дори могат да доведат до повече щети, отколкото ползи. Социалните мрежи също така са пълни с митове и легенди за отслабването, в които не трябва да вярвате за нищо на света.

Мит №1: Отслабването е линеен процес

Всеки, който някога се е опитвал умишлено да отслабне, независимо дали е за да подобри цялостното си здраве или просто да се почувства по-уверен в собствената си кожа, знае, че постигането на целта е много по-различно от това, което виждаме в социалните мрежи. Загубата на тегло зависи от различни фактори и е по-скоро назъбена, отколкото права линия.

Не бързайте да достигате до крайната цел. Големите крачки и нетърпеливостта водят само до провал и скорострелно отказване от обещанията. Важно е да бъдете спокойни и мотивирани през целия процес и да запомните, че малките крачки всъщност са ключът към голямата победа.

Мит №2: Трябва да сте в голям калориен дефицит

Ако някой ви каже, че трябва да ядете по 1200 калории или по-малко на ден, за да отслабнете, може веднага да го премахнете от списъка си с познати. За средностатистическия възрастен 1200 калории на ден са далеч от дневните нужди, но диетичната култура ни е научила, че яденето на по-малко автоматично означава, че ще отслабнем повече и по-бързо.

Защо не трябва да минавате на диета през януари

В действителност приемът на твърде малко калории може да спре загубата на тегло и да ви изложи на риск от липса на ключови микроелементи от хранителни източници. Истината е, че всеки човек се нуждае от определено количество калории, за да поддържа нормални функции на тялото си. За повечето хора скромен дефицит от дори 200 калории на ден може да помогне за постигане на устойчива загуба на тегло, но е по-важно да се съсредоточите върху качеството на вашата храна, отколкото върху калориите.

Мит №3: Мазнините ви правят дебели

Ако сте опитвали различни диети през годините, сигурно добре си спомняте времето, когато мазнините бяха определяни като най-големия враг на човечеството. Лудостта по тази мода превзе 90-те години на миналия век и накара всички да вярват, че яденето на излишни мазнини ще ви направи дебели.

Тихият убиец: 7 ранни признака на преддиабет

Всъщност мазнините сами по себе си не причиняват наддаване на тегло. Това е важен макронутриент, от който тялото се нуждае за усвояването на хранителни вещества и производството на хормони. Освен това е доказано, че поли- и мононенаситените мазнини намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и понижават LDL холестерола. Така че, когато трябва да се грижите за цялостното си здраве, изберете полезни за сърцето ненаситени мазнини, които се намират в храни като авокадо, орехи, ленени семена и сьомга.

Мит №4: Всички калории са еднакви

По дефиниция калориите са мярка за енергия. Всички храни, дори здравословните, съдържат калории. Така че по същество всички калории са равни като измерване в лаборатория, но това, което калориите правят на тялото ви, е много различно. Ще ви спестя научния урок и просто ще кажа, че всяка храна преминава през различни метаболитни процеси, които влияят върху цялостния ви метаболизъм, хормони, нива на глад/ситост и тегло. Когато става въпрос за отслабване, пълнозърнестите влакнести храни и постните протеини ще накарат червата ви да работят по добър начин, което ще доведе до ускоряване на метаболизма.

Останалите митове вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase