Снимка: БГНЕС

Съдът в Италия постанови дълги присъди в края на едно от най-големите дела срещу италианската мафия "Ндрангета", действаща в областта Калабрия, в южната част на страната, предаде Ройтерс.

Обвиняеми по делото бяха над 330 души. Срещу някои от тях бяха повдигнати обвинения, че са членове на мафията, а срещу други, че са техни предполагаеми съучастници, включително високо платени професионалисти.

Сред предявените обвинения бяха такива за изнудване, наркотрафик и кражби, а делото продължи почти три години.

Още по темата
Италианската новинарска агенция АНСА съобщи, че прочитането на присъдите е отнело на съдиите един час и четиридесет минути. Най-тежките присъди получиха Саверио Рационале и Доменико Бонавота, двама местни лидери на калабрийската мафия, които бяха осъдени на по 30 години затвор.

Сред признатите за виновни бе и Джанкарло Пители – адвокат и бивш политик от участващата в управляващата коалиция партия "Форца Италия" – който бе осъден на 11 години затвор за участие в сговор с мафията и предаване на информация.

Прокуратурата обаче не успя да представи достатъчно доказателства в редица случаи и повече от 100 обвиняеми бяха освободени от наказателна отговорност. Днешното решение може да бъде обжалвано както от прокуратурата, така и от обвиняемите.

Прокуратурата смята "Ндрангета" за най-могъщата мафиотска група в страната, която засенчва дори по-известната мафия "Коза ностра", действаща в Сицилия. Прокуратурата казва, че влиянието на "Ндрангета" се простира в цяла Европа и извън нея, отбелязва Ройтерс.

Последният път, в който в Италия едновременно пред съда бяха изправени стотици хора, обвинени, че са мафиоти, беше през 1986 г. в Палермо в дело, което представляваше повратна точка в борбата срещу "Коза ностра" и което беляза началото на резкия упадък на тази мафиотска организация.

Това дело имаше огромно значение, тъй като взимаше на прицел редица мафиотски фамилии. Днешното дело взема на прицел основно една мафиотска фамилия от "Ндрангета" – клана Манкузо, а голяма част от ръководството на мафиотската организация остана незасегнато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase