Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици мафиоти ще бъдат съдени днес в Италия в историческия, почти тригодишен процес срещу мафията Ндрангета.

Прокурорите искат осъдителни присъди срещу 322 обвинени членове на мафията и техните сътрудници с бели якички, което може да отбележи най-сериозния удар досега срещу един от най-мощните синдикати на организираната престъпност в света, който се радваше на почти пълен монопол върху европейската търговия с кокаин.

Присъдата ще завърши най-големия процес срещу мафията в Италия от десетилетия.

Още по темата
Съдът на Вибо Валентия – провинция в бедния южен регион на Калабрия, която е родното място на Ндрангета – изслуша хиляди часове свидетелски показания от началото на процеса през януари 2021 г., включително от повече от 50 бивши агенти на мафията, превърнати в държавни свидетели.

Те представиха подробно безброй примери за бруталността на Ндрангета и нейната задушаваща хватка над местното население, независимо дали става дума за жестоки засади, рекет над собственици на бизнеси, манипулирани обществени търгове, търговия с оръжия, купуване на гласове или подкупи.

Босът на организацията, Луиджи Манкузо, беше изваден от списъка с обвиняеми миналата година, за да бъде съден отделно.

Бункерът в съдебната зала в град Ламеция Терме, където се провежда процесът, може да побере стотици адвокати и е оборудван с повече от 20 телевизионни екрана, за да го свърже със задържаните подсъдими чрез видеовръзка.

Онези, които са се противопоставяли на мафиотите, са откривали мъртви кученца, делфини или глави на кози, захвърлени на праговете им, или пък чукове, забити във витрини и подпалени коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase