Снимка: БГНЕС
fallback

Службата за защита на конституцията е проследила 17-годишен ислямист, който е съобщил в чат в група в интернет конкретни планове за атентат във Виена. Младежът е задържан и се намира в предварителен арест, съобщи австрийската радио-телевизионна компания.

По данни на Министерството на вътрешните работи австриецът е публикувал и своя снимка, облечен в униформа, държащ нож в едната си ръка,  а другата ръка, вдигнал в поздрав на „Ислямска държава“. Прокуратурата е наредила обиск на дома и незабавно задържане на заподозрения поради съмнения за членство в терористична организация.

Вероятно младежът се е радикализирал в интернет. В чат-групата той е уверил другите членове, че е готов да извърши атентат. По-късно е съобщил, че се отказва от плановете си.

При разпита младежът се е показал като дълбоко вярващ и е заявил, че е планирал атентата във Виена, в който е бил готов да умре. Негови примери били атентаторите от Виена, Берлин и Франция, съобщава Министерството на вътрешните работи.

При обиска са били конфискувани шаблони на логото на „ Ислямска държава“, боен нож и различни електронни носители с данни.

В съобщение за медиите генералният директор за обществена сигурност Франц Руф заявява, че този случай показва за пореден път конкретна опасност, произтичаща от ислямисткия екстремизъм. „Лесното радикализиране в интернет е причина потенциалните извършители да стават все по-млади и въпреки крехката си възраст да не се плашат от атентати“, констатира Руф. (БТА, Цветана Делибалтова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Христо Христов

преди 7 месеца

"Австрия отправи нота през Министерството на външните работи. По настояване на негови близки беше образувано производство в Европейския съд по правата на човека, разказа адвокатът му по това време Веселин Георгиев."В Австрия Ахмет Чатаев получава идентитета на Дейвид Майер. Защото Австрияи ЕС подкрепят ислямския тероризъм.

15

Христо Христов

преди 7 месеца

През месец Май 2011 година, ислямският терорист Ахмет Чатаев бе задържан у нас (в Хасково). След натиск върху Бойко Борисов от партньорските държави, ЕС и ЕСПЧ, той беше пуснат от прокуратурата и замина за Виена, където австрийските и ЕС НПО-та го поеха. 2016 година той планира и извърши атентата на летището в Иснабул със 150 жертви. Факт.

14

Мхм,

преди 7 месеца

и тия не ни искали в Шенген,баце...

fallback