Снимка: БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович прави провокативни изявления и се опитва да се намеси в гръцкото правосъдие по отношение на 101-те хърватски хулигани от Динамо Загреб, които бяха арестувани в Атина след убийството на фена на АЕК Михалис Кацурис, съобщи "Та Неа".

Миланович изрично каза, че хулиганите убийци са третирани като военнопленници и че гръцките власти ги разделят в различни затвори, за да бъдат "бити и изнасилвани".

"Това не е върховенство на закона. Тези хора бяха третирани като военнопленници. Ако бях министър-председател, щях да се замисля какво бих направил. Не е просто. Това граничи с военното право. Те са третирани като пленена единица", каза хърватският президент.

"Мога да посоча причините, защо това се случи точно в Гърция и какво може да получи Гърция от УЕФА и защо е важно за тях да прехвърлят отговорността на 100-те хървати. Колко гърци са арестувани?", продължи Миланович.

Дори след пет дни на задържане на фенове без обяснение, гръцките власти не успяха да установят кой е отговорен, но всички те бяха задържани, добави той.

"Имате пет дни, за да отделите бунтовниците от група хора и да ги поставите в ареста и да ги разпръснете из цяла Гърция, за да ги биете и изнасилвате. Идеално, това е Европейският съюз", каза хърватският президент.

Миланович продължава с провокациите, като казва, че задържането на 5-10 от над 100-те фенове би било добре, но не е честно всички те да бъдат пленени.

"Не можете да държите сто души в ареста пет дни. Тези пет дни ви дават огромна свобода на преценка да видите какво се е случило и тогава те са хора и граждани, които имат права", добави той.

Хърватските фенове и граждани "се третират като вредители в Гърция", продължи хърватският държавен глава.

"Това няма нищо общо с демокрацията, със зачитането на правата на човека. Ако ЕС е такъв днес, по-добре е да не съществува", заключи Миланович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase