Снимка: БГНЕС

Трагедията в Атина преди мача между АЕК и Динамо Загреб, която разтърси европейския футбол, продължава. Местните медии информират, че майката на загиналия гръцки фен Михалис Кацурис е получила инфаркт.

Когато научила за смъртта на убития с нож запалянко, тя колабирала след сърдечен арест, а по-късно била настанена в болница. Като интересното е, че е настанена в същото болнично заведение, в което са хоспитализирани и пострадали фенове на Динамо.

Гръцката полиция пък съобщи, че хърватинът Домагой Пезер е заподозрян за смъртта на Кацурис. Пезер е навършил 19 само преди няколко месеца и е бил заловен в автобус на гръцко-албанската граница, опитвайки се да избяга.

Все още се издирва ножът на убийството, но ДНК следи сочат именно към хърватина като извършител на престъплението.

Над 100-те задържани ултраси пък остават в ареста, реши местният съд. Всички те бяха доведени под конвой в съдебната зала и въпреки протестите на хърватския консул, не получиха по-лека мярка за неотклонение.

Колкото до чисто футболния отзвук - АЕК излезе с изявление, в което настоява за строго наказание на Динамо Загреб.

"Абсолютно същият въпрос, който вълнува нашите фенове, както разбрахме през последните часове, вълнува и нас: Как е възможно след варварското убийство на Михалис от група фенове от Хърватия, АЕК да излезе на терена и да играе срещу този отбор?

Ще бъдат ли някои от убийците му на трибуните? Ще има ли там техни съратници в престъплението, които днес празнуват убийството със свои приятели в социалните мрежи? Тези, които проклинат нашия свят и се гордеят с убийството, извършено от техните съратници в организираната престъпност?

Кой всъщност ни принуждава да играем там, докато още тече кръвта на убития ни фен и други тежко ранени? Когато всички знаят, че тези, които са дошли тук да убиват, са неразделна част от организацията, с която трябва да играем футбол? По-важно ли е лобирането на хърватите в УЕФА от човешките животи, отнети от убийците? И дали благосъстоянието на европейския футбол изисква да принуждаваме нашите играчи да играят все едно нищо не се е случило?

Има само един начин: Незабавно и строго наказание сега! Това очаква цивилизования европейски футболен свят. Заедно с АЕК!", се казва в съобщението.

Реакцията на гръцкия тим идва след решението на УЕФА да пренасрочи двата мача от квалификациите на Шампионската лига. Динамо да е домакин на първия мач, като срещата на "Максимир" е на 15 август, а реваншът е четири дни по-късно - на 19 август, от 21:45 часа в столицата на Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase