Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера "предателството" на депутат, забелязан неотдавна на почивка в луксозен хотел на Малдивите, предаде Франс прес.

Украинският лидер често напомня, че в разгара на войната на Русия срещу Украйна хората на отговорни позиции в страната трябва да дават положителен пример, отбелязва АФП.

Според информационния сайт Slidstvo.info 48-годишният депутат Юрий Аристов от президентската партия "Слуга на народа" в средата на месеца е бил видян в петзвезден хотел на този архипелаг в Индийския океан.

След медийните разкрития председателят на парламентарната група на "Слуга на народа" Давид Арахамия заяви вчера в съобщение, че е поискал "незабавното отстраняване" на Аристов от парламентарната група.

"Изисках всички документи за командировките и цялата информация ще бъде проверена", каза още Арахамия.

Междувременно председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обяви, че е получил писмо с оставката на Аристов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по националната сигурност, отбраната и разузнаването, чиято роля е изключително стратегическа.

"Това ще бъде оценено по време на следващата парламентарна сесия", подчерта Стефанчук, без да дава подробности.

По украинския закон депутат може да бъде отстранен от поста след гласуване в пленарната зала.

Зеленски изрично намекна за въпроса във вечерното си видеообръщение като каза, че предпочитането на острови и курорти по време на война е "предателство към принципите на държавата".

Всяко вътрешно предателство, всеки "плаж" или лично обогатяване вместо защита на интересите на Украйна ще предизвика най-малкото гняв, отсече президентът с мрачен поглед.

Трябва да работите в Украйна и за интересите на украинския народ, каза още Зеленски на депутатите и държавните служители.

Условията за задгранични пътувания за държавни служители и депутати са до голяма степен под контрол от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. и по специално с въвеждането на военно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase